Hlavní obsah

Tři starty v pěti dnech. Českou olympijskou debutantku žene euforie i pochvaly od trenéra

Pchjongčchang

Na olympijských hrách v Pchjongčchangu má v nohách už tři závody. Naposledy rychlobruslařka Nikola Zdráhalová absolvovala kilometrovou distanci. Dosud žádný jiný z českých reprezentantů neabsolvoval v Koreji tolik startů. „Vážně? To je fajn, alespoň v něčem jsem nejlepší,“ usmívala se jednadvacetiletá závodnice po bitvě, v níž skončila devatenáctá.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Česká reprezentantka Nikola Zdráhalová po závodě na 1000 metrů v Pchjongčchangu.

Článek
Fotogalerie

V závodě na tři kilometry jste byla patnáctá, z patnáctistovky jste odcházela s jedenáctým nejlepším časem a na tisícimetrové trati jste byla devatenáctá. Jak vystoupení ve třetím závodě hodnotíte?

Vlastně šlo o osobní rekord na nízko položené dráze. A druhý nejlepší čas kariéry, přičemž rychleji jsem jela jen v Kanadě, což se s ohledem na vysokou nadmořskou výšku v Calgary nedá srovnávat. Jsem nadšená. Z umístění i času. Porazila jsem spoustu dobrých sprinterek, což mě překvapilo. Vždyť i na téhle trati jsem se kvalifikovala nejhorším časem.

V Pchjongčchangu jste absolvovala v rozmezí pěti dnů tři soutěže. Cítíte se vyčerpaná?

Vůbec! Hodně mi prospívá den volna mezi závody. Harmonogram soutěží je volnější, není hrozný jako při Světovém poháru. A určitě mi pomáhají i výsledky. Kdybych jezdila špatně, asi bych tak rychle neregenerovala.

Účast v Pchjongčchangu je vaším debutem v soutěžích pod pěti kruhy. Žene vás i euforie z olympijské premiéry?

Vážně si závody užívám. Je to moje první olympiáda. Čekala jsem, že budu nervóznější. Ale platí to vždy jen, než vlezu na led. Hodně mi rovněž pomáhají čeští fanoušci.

Před prvním a druhým závodem jste ale vůbec nechtěla do haly jet, což nepochybně odraz nervozity byl. Před startem na kilometr jste už byla v pohodě?

Ano. Já jsem vždycky vystresovaná z té haly a množství lidí v okamžiku, kdy přijíždíme. Jak vkročím na led, všechno ze mě spadne.

Zatím jste nejvytíženějším českým olympionikem, neboť nikdo jiný tři starty v pěti dnech neabsolvoval.

Vážně? To je fajn, alespoň v něčem jsem nejlepší.

Zcela určitě vás čeká ještě závod s hromadným startem, nastoupit můžete z pozice náhradnice i do bitvy na pět kilometrů a pět set metrů. Jste připravená případnou porci šesti závodů zvládnout?

Energie mám dost, síly mi vážně neubývají. Cítím se super. Každý další závod by představoval parádní šanci. A zatím jsem vždy slyšela od trenéra chválu, což se neomrzí.

Reklama

Související témata: