Hlavní obsah

Soukalová krotí optimismus. Medaile? V Soči od sebe raději nic nečekám, tvrdí skromně

Martin KézrPrávo

Při závodech Světového poháru v Ruhpoldingu sbírala jen vítězství a už není pochyb, že z čtyřiadvacetileté biatlonistky je velký český trumf pro olympijské Soči. Gabriela Soukalová na sebe nechce nechat dolehnout zvyšující se tlak a všem vzkazuje, ať radši nemají velké oči.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Česká biatlonistka Gabriela Soukalová.

Článek

Dochází vám, jak vysoko jste si necelý měsíc před začátkem her nasadila laťku?

Teď bude tlak asi větší, ale záleží na člověku, jak moc si ho připustí. U mě pořád platí, že od sebe raději nic nečekám. I když pokud jedu vpředu, tak přece nezačnu brzdit.

Fanoušci už vás vidí s medailí na krku. Nebude takové očekávání svazující?

Dobré výsledky posilují vnitřní jistotu, v biatlonu se ale musíte naučit házet za hlavu nejen neúspěchy, ale i povedené závody. Pořád je nutné na sobě pracovat. Soči je pro mě daleko, ani jsem se ještě nedívala na program závodů. Tyhle věci řeším někdy až moc na poslední chvíli, teď mně to ale pomáhá udržet se stranou všeho.

Máte nějaký recept na to, jak si uhlídat svůj klid?

Všichni o mně vědí, že jsem někdy pěkný zmatkář, ale trenér Rybář je věčný pohodář a snaží se na mě přesouvat svůj klid. Teď jsme třeba s Bouškem (Michal Šlesingr - pozn. red.) pro lepší koncentraci stavěli domeček z karet, každá taková blbinka je uklidňující.

Poslední díl Světového poháru před olympiádou pro vás začne pozítří v Anterselvě a zase pojedete se žlutým číslem vedoucí závodnice. Jak snášíte stále větší pozornost?

Těším se na naše boží fanoušky a obdivuji krajany, že za námi jedou tak dlouhou cestu. Ale nejsem typ, který by se předváděl. Na začátku loňské zimy bych vůbec nepomyslela na to, že bych někdy vyhrála závod Světového poháru, a teď se mi to povedlo za posledních třináct měsíců už sedmkrát. To je přece báječné, tak proč řešit něco víc.

Reklama

Související témata: