Hlavní obsah

Biatlonistka Puskarčíková háčkování nevezla. Stres čeká, až bude skákat její přítel Hájek

Michal Osoba (Soči)Právo

Za Gabrielou Soukalovou a Veronikou Vítkovou vyrostla českému biatlonu další dívka s nadějnou perspektivou. Třiadvacetiletá Eva Puskarčíková zaznamenala v této sezóně průlom, stabilně se usadila ve Světovém poháru a stala se českou ženskou trojkou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Biatlonistka Eva Puskarčíková před odletem na olympiádu do Soči.

Článek

„Určitě mě body, které jsem zatím v sezóně získala, překvapily," netají se rodačka z Jilemnice. Ve Světovém poháru jich zatím posbírala 42. „Přitom jsem makala jako každý rok, jen nám to teď trochu líp sedlo. Možná se i nasčítaly ty roky tréninku a výkonnostně se to prošťouchlo," přemítá svěřenkyně reprezentačního kouče Jindřicha Šikola.

Motivující je samozřejmě i příklad reprezentačních parťaček. Soukalová se připravuje s mužským týmem, ale Vítkovou má Puskarčíková každý den na očích.

„Verča je tahoun. My ostatní se jí snažíme držet a dotahovat se na ni," vypráví. „V rychlostních trénincích je pro nás motivací, jak je lepší, ale jinak se občas střídáme, aby to chudáček všechno neodtáhla sama," usmívá se Puskarčíková.

K biatlonu přičichla už v pěti letech, v Soči se konečně dočká velké světové akce. Před rokem ji o šampionát v Novém Městě na Moravě připravila nemoc. „Na Vánoce jsem chytila virózu a měla teploty. Asi jsem uspěchala návrat k závodům, dostala další antibiotika a do konce ledna bylo vymalováno," vrací se ve vzpomínkách o rok zpátky.

Puskarčíková: Tonda je můj talismánek

O to víc se těšila na olympiádu. „Vůbec nevím, co čekat. Jsem taková rozpačitá, ale na závody se těším," hlásí. „Nejsem žádný nervák, člověk to musí brát jako normální svěťák," ví Puskarčíková.

Do zavazadel si ani nepřibalila potřeby na háčkování, oblíbenou kratochvíli ženské části biatlonové reprezentace. „Příteli jsem k Vánocům uháčkovala obal na notebook a zabralo to tolik fyzického i psychického úsilí, že jsem na to od Vánoc nesáhla. Dám si trochu oddech a třeba začnu zase na jaře," vysvětluje.

Svého přítele bude mít přímo v Soči, jejím milým je totiž skokan na lyžích Antonín Hájek. „Snad se aspoň potkáme, je takový můj talismánek," usmívá se Puskarčíková. Biatlonisté a běžci na lyžích mají svoji olympijskou vesnici odděleně od ostatních lyžařů.

S Hájkem se poznala před třemi lety, jeho závody ale Puskarčíkovou stále stresují. „Vždycky trnu, když jede dolů. A modlím se, aby zůstal zdravý," přiznává. Ošklivě vyhlížející pády Hájkových soupeřů jako byl třeba nedávný karambol Thomase Morgensterna raději nevyhledává. „To by se ve mně krve nedořezal," ujišťuje.

Reklama

Související témata: