Hlavní obsah

Medaile? Ještě to neskončilo, Soukalová na bednu dojede, věří Dostál

Soči

Před devíti lety ohromil senzačním zlatem z vytrvalostního závodu při mistrovství světa v Hochfilzenu, teď si Roman Dostál užívá parádních vystoupení českých biatlonistů na hrách v Soči v roli experta České televize.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Biatlonista Ondřej Moravec neskrýval po stíhacím závodu na 12,5 km obrovskou radost.

Článek

Než účastník třech olympijských her vyrazil na svoji komentátorskou misi do Ruska, neměl přehnaná očekávání. „V koutku duše jsem si říkal, že kdyby vyšla jedna medaile, bylo by to super. A tohle už je nadstavba," hodnotil úvodní čtyři závody, v nichž stříbro získal Ondřej Moravec, bronz Jaroslav Soukup a těsně pod stupni skončila Gabriela Soukalová.

Olympijský biatlonový program je ale teprve za svojí třetinou, čtvrtek a pátek je v areálu Laura zasvěcen individuálním závodům na 20 km mužů, respektive 15 km žen. A tak Dostál věří, že ještě alespoň jednou se některý z českých biatlonistů na stupních vítězů objeví.

„Věřím, že to neskončilo," říká třiačtyřicetiletý bývalý biatlonista. „Naopak jsem před olympiádou větší naděje vkládal do těch čtyřpoložkových disciplín než do sprintů, kde se každá malinká chybička trestá," říká Dostál.

Dostál: Soukupův bronz je milým překvapením

Největší naději vkládají čeští fanoušci s ohledem na výsledky minulých závodů i aktuální formu elitních reprezentantů do smíšené štafety, která je na programu příští týden ve středu. „Jasně, podle výsledků za poslední roky to vypadá strašně jednoduše, ale ono to tak nebude. Naznačují to i ostatní státy, třeba Italové mají teď perfektní výsledky, zadarmo se medaile určitě rozdávat nebudou," brzdí očekávání Dostál.

Biatlonu se věnoval pětadvacet let, skončil po hrách ve Vancouveru, po nichž se vzestup české reprezentace nastartoval. „Předpoklady tam byly, šlo jen o to, aby všichni dozráli. Ondra už to předvádí dva roky a jel sem s vědomím, že medaili může udělat. Jardův bronz je milým překvapením, je to závodník, který neřádí celou sezónu, ale dokáže se na vrchol vždycky zmobilizovat. A myslím, že mu svědčí i nadmořská výška," hodnotil.

Soukalové po nepovedeném sprintu podle Dostála vlila úžasná stíhačka pořádnou dávku sebedůvěry. „V individuálním závodě i masáku jí na medaili věřím. Ve sprintu byla na první položce přemotivovaná, teď už to hodila za hlavu," je přesvědčený muž přezdívaný Bobek.

Vítková zatím na olympiádě ztrácí běžecky. „Zdravotní stav a rozpoložení po té nemoci není ideální a v té výšce je to vidět," připomněl přetrvávající následky zánětu mozkových blan z roku 2009. „Líbí se mi, jak s tím bojuje, ale mám trochu obavy, jak se při té delší regeneraci srovná s našlapaným programem," přiznává Dostál.

Reklama

Související témata: