Hlavní obsah

Jsem totálně vyřízený, přiznával Moravec. Ale zkusí medailovou sadu zkompletovat

Krasnaja Poljana

Těšil se, až konečně ulehne do postele. Už jako dvojnásobný olympijský medailista ze zimních her v Soči. Ondřej Moravec v úterý večer převzal bronzovou medaili za výkon v závodě s hromadným startem, už minulé pondělí získal stříbro při startu ve stíhacím závodě. „Hezká sestřička. Ve vesnici ji položím na krabičku se stříbrnou, aby byly hezky u sebe,“ vykládal rozverně.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Nor Emil Hegle Svendsen (uprostřed), stříbrný Martin Fourcade (vlevo) z Francie a bronzový medailista Ondřej Moravec, trio nejlepších biatlonistů ze závodu na 15 km s hromadným startem.

Článek

Při cestě pro druhou medaili ze zimních olympijských her v Soči jste vypadal hodně zadumaně. Co se vám honilo hlavou?

Ani nic. Šlo o strašně hektický den. Je neskutečný pocit mít dvě medaile a já pořád nemohu uvěřit, čeho jsem dosáhnul. Ale jsem strašně utahaný. Po závodě jsem absolvoval všechno možné, na pokoji jsem byl pět minut a jel na vyhlášení. Mám dost. Jsem úplně vyfluslý, totálně hotový. Až mě rozbolela hlava.

Z ceremoniálu nebo z kolotoče, který se po zisku bronzové medaile strhnul?

Ze všeho. Já se fakt nezastavil. Stihl jsem po závodě jen večeři a sprchu, převlékl se a pádil z hor k moři na vyhlášení. Těším se, až si alespoň sednu.

Zaznamenal už jste první ohlasy z domova?

Psal mi strejda s lehkou ironií, že mi moc děkuje, protože si na oslavy mých medailí vyplýtvá úž v únoru polovinu dovolené. S rodinou jsem ale nemluvil. Manželka byla v práci a jen mi psala textovou zprávu, rodičům budu volat. Přesně nevím, co se doma děje. Asi probíhají mohutné oslavy.

Už se našel někdo s pobídkou ke zkompletování medailové kolekce ze Soči?

Jasně. Ještě zbývá smíšená štafeta, a pak týmová. Mezi chlapy může být šest týmů ve hře o medaile, vlastně se možná šest klepe na vítězství. Ale zkusím sadu zkompletovat.

Krátce pro vás šla v úterý večer v olympijském parku pro medaili biatlonistka Gabriela Soukalová. Plánovali jste, jak společně půjdete na stupně po smíšeném závodě?

Moc jsme to neřešili, ale bylo by hezké, kdybychom se na pódiu sešli.

Před odletem do Soči jste velmi opatrně mluvil o přání pokusit se zaútočit na jednu medaili, přičemž slovo medaile jste se zdráhal vyslovit. Na kolik cenných kovů si tedy ještě děláte v Soči zálusk?

I kdyby už neklapla žádná placka, jsem hodně nad plán. Já skutečně nikdy slovo medaile nevyslovil, protože adeptů je strašná spousta. Myslím, že štafeta představuje nejtěžší variantu, jak medaili získat. Nejde o jednoho člověka, ale o čtyři. Musí se sejít všechno a všem.

Jak moc vás poznamená pro středeční závod ve smíšené štafetě kolotoč úterního dne počínaje závodem a konče večerním slavnostním vyhlášením s pozdním návratem do olympijské vesnice v horách?

Nestihnu zregenerovat. Normálně bych večer v osm ležel po závodě s vidinou dalšího startu v posteli. Normálně chodím před závodem na lyže, ale ve středu vynechám. Nebudu mít energii. Ale na sedm a půl kilometru síly najdu.

Reklama