Hlavní obsah

Vítková se bála faux pas. Medailový zelenáč, dobírali si ji kolegové

Soči

Jako zelenáč si musela připadat biatlonistka Veronika Vítková při čtvrtečním večerním medailovém ceremoniálu zimních olympijských her v Soči, když přebírala česká smíšená štafeta stříbrné medaile. Její parťáci Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup a Gabriela Soukalová už totiž na pódiu byli v minulých dnech.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Čeští medailisté zleva Jaroslav Soukup, Martina Sáblíková, Veronika Vítková, Gabriela Soukalová a Ondřej Moravec při slavnostním ceremoniálu.

Článek

„Však si mě také dobírali, že jsem medailový zelenáč. Ale šlo jen o vtipkování. Placku mi přáli," vyprávěla pětadvacetiletá závodnice, která české kvarteto při nástupu na pódium vedla. „Byla jsem trochu nervózní, aby nedošlo na nějaké faux pas," přiznávala. „Když jsem pak dostala medaili, měla jsem slzy na krajíčku. Ale bulit jsem nezačala," líčila s úsměvem. Dnes bude zase v akci, a to jako finišmanka ženské štafety.

To Moravec je při vyhlášeních už vskutku protřelý matador. „Když jsem byl na stupních poprvé, užil jsem si to více. Teď mnou cloumaly emoce hlavně po dojezdu v cíli. Ceremoniál začíná být pomalu všední," smál se Moravec, který vybojoval stříbrné medaile ve stíhacím závodu a ve smíšené štafetě, v závodu s hromadným startem byl třetí. V Soči jej čeká ještě sobotní mužská štafeta. „Prvně jsem vyhlášení hodně prožíval, nyní spíše užíval všechno kolem," přemítal Soukup, jenž v Soči vybojoval bronzovou medaili ve sprintu. "Jak nás bylo víc, i radost byla větší," smála se Soukalová, majitelka stříbra ze závodu s hromadným startem.

Když si společně vychutnali ovace zaplněného medailového náměstí, čekali na korunovaci české rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, s kterou se pak společně fotografovali. „Kdyby nám hráli hymnu za vítězství jako Martině, šlo by o úplně jiný pocit. Asi by nás to všechny odzbrojilo," přemítal Moravec před návratem do horské olympijské vesnice.

Reklama