Hlavní obsah

Hrdost a pýcha! Česko zažívá éru medailí, biatlonová lavina zastínila hokejové hvězdy

Soči

Medailové žně přinesly Česku zimní olympijské hry v Soči. Osm umístění na stupních vítězů mimořádný úspěch. Nikdy v historii, dokonce ani v dobách federálních, se výprava z bojů pod pěti kruhy nevracela úspěšnější. Není divu, že mezi sportovci i vrcholnými představiteli vládne euforie.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Čeští medailisté zleva Jaroslav Soukup, Martina Sáblíková, Veronika Vítková, Gabriela Soukalová a Ondřej Moravec při slavnostním ceremoniálu.

Článek

„Jde o unikátní výsledek českého sportu. Byla jsem šťastná za všechny sportovce, kteří medaili získali. Na tak malou zemi jde o skvělý výsledek," rozplývala se Martina Sáblíková, nejúspěšnější česká sportovkyně v historii zimních olympijských her, která v Soči získala zlato a stříbro.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„Když si navíc uvědomím, kolik českých sportovců bylo v elitní desítce, jsem pyšná, že jsem byla součástí výpravy. Výsledky jsou bomba," mínila Sáblíková.

„Pro biatlon je to zázrak. Každému bych přál, aby si mohl užít pocit v cílové rovince," lebedil si Ondřej Moravec, jenž vybojoval v Soči tři medaile. „Celkově to bylo vydařené vystoupení. Příznivci mohou být hrdí," říkal Moravec.

Právě biatlonisté předvedli euforické představení a strhli v rodné zemi lavinu fanouškovského nadšení. Když už se nevedlo hokejistům...

V součtu s deseti medailemi na letních olympijských hrách v Londýně zažívá Českou zlatou éru. „Mrazí mě v zádech," přiznal Jiří Kejval, předseda ČOV. „Vždyť pokud se zaměřím na zimní hry, neuplynulo mnoho let od olympiád, kde jsme na stupních nebyli, nebo maximálně třikrát," připomínal období po rozpadu federace Kejval, jehož nadchli biatlonisté: „Všichni jsme v první českou olympijskou biatlonovou medaili doufali, ale určitě jsme ani ve snu nemysleli na pět."

Byť do dalších zimních her je daleko, Česko se nemusí o úspěšnou budoucnost strachovat. „Je dobrá zpráva, že se podařilo z větší části zachytit nástup nových sportů figurujících v programu her krátce," upozornil Kejval na zlato Samkové, nadějné výkony Ledecké a vůbec podařené vystoupení českých zástupců na snowboardových prknech.

Navíc v několika případech medaile Česku těsně unikla. Biatlonová štafeta byla čtvrtá, její členka Gabriela Soukalová brala dvakrát rovněž „bramborovou" medaili a Veronika Vítková doběhla jednou pátá. V alpských disciplínách skončil Ondřej Bank dvakrát pátý, stejné umístění přidali na běžkách Lukáš Bauer a Eva Vrabcová-Nývltová. „Náš úspěch je o to markantnější, že ani nemůžeme mluvit o nějakém extrémním štěstí," přemítal Kejval.

I přes blyštivé vystoupení v Soči ho však nenechávají chladnými dva zásadní problémy. „Není úplně zdravé, že největší úspěchy vzešly z malých týmů. Projektů připravených několika málo jedinci. Jen v biatlonu vnímám systém," posteskl si Kejval. „A opájet se úspěchem nemůžeme ještě z jednoho důvodu. Klasické i alpské lyžování, skoky nebo severská kombinace jsou na ústupu," varoval Kejval a předsevzal si jasný cíl. „Chceme z úspěchu vytěžit lepší podmínky pro sportovce, protože nynější stav bych nazval medaile navzdory. Nepůjde nám přitom o navyšování přidělených finančních prostředků, ale jejich lepší rozložení," vysvětloval Kejval, když oheň na pylonu olympijského parku v Soči dohořel.

České medaile na hrách
1994 Lillehammer (Norsko)000
1998 Nagano (Japonsko)111
2002 Salt Lake City (USA)120
2006 Turín (Itálie)121
2010 Vancouver (Kanada)204
2014 Soči (Rusko)242
Nejúspěšnější sporty
Rychlobruslení311
Běh na lyžích153
Hokej101
Akrobatické lyžování100
Snowboarding100
Biatlon032
Alpské lyžování001

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články