Hlavní obsah

Novák: Teď se půjdu opít. A pak chci slyšet hymnu, plánoval kouč stříbrné rychlobruslařky

Mise splněna. Petr Novák, trenér české rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, si může oddechnout. Jeho svěřenkyně v neděli získala stříbro v závodě na 3000 metrů při hrách v Soči a navázala na stupně vítězů z Vancouveru 2010. V plánech jejího kouče jsou tři další úkoly.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér rychlobruslařů Petr Novák se svou nejslavnější svěřenkyní Martinou Sáblíkovou.

Článek
Fotogalerie

První byl prostý a čistě na počest stříbrné medaile. „Na oslavu se standardně opiju," smál se.

Do olympijské vesnice se přitom nesmí pronášet alkohol. „Doufám v šikovné ruce a rychlé nohy někoho z přátel. Nebo vyrazím do Českého olympijského domu," přemítal.

Druhý bude z velké části ležet na bedrech Sáblíkové. „Chci v Soči slyšet českou hymnu na počest zlaté medaile z rychlobruslení," pronesl Novák. „Na pětikilometrové trati. Čas z trojky dává obrovskou naději," nepochyboval trenér české rychlobruslařky a přemítal, zda čtyřnásobnou olympijskou medailistku nasadí i do závodu na 1500 metrů. „Zkusíme v tréninku jedno ostré kolo, pár startů. Ale prioritou je útok na zlato z pětky."

S prezidentem mluvil i o dráze v Česku

Naplnění třetího cíle bude během na dlouhou trať. „Věřím, že teď se bude v Česku stavět rychlobruslařská dráha. Probíral jsem to s prezidentem Zemanem i jinými lidmi," řekl Novák krátce po nedělní květinové ceremonii v Adler aréně.

V jejích útrobách se Sáblíková i Novák setkali právě s českým prezidentem. „Děkoval, že mohl být u závodu ozdobeného medailí," přibližoval Novák. „Myslím, že i pro pana prezidenta jsou takové emoce příjemné. Je představitelem státu a viděl úspěch českého sportovce, českou vlajku. Bylo pro nás s Martinou ctí, že se chtěl setkat," vyprávěl Novák.

„Nikdy se nám nestalo, že by Martina od bývalého prezidenta dostala pozvání na jakoukoliv akci, přestože získala dvě zlaté olympijské medaile. Proto jsem mu poděkoval. A to říkám bez ohledu na fakt, zda je modrý nebo červený," vyprávěl Novák, jemuž organizátoři nechtěli dovolit, aby se k vystoupení vlastní svěřenkyně vyjadřoval.

„Já nesmím komentovat, jak Martina jela. Kdo vám tohle řekl?" zlobil se Novák, než mu bylo umožněno ohlédnutí za závodem: „Na trénincích jezdila dobře. Nabádal jsem ji v průběhu jízdy, aby se nenechala vyhecovat, protože polská závodnice, s kterou jela ve dvojici, se za Martinu schovávala. Hned po startu jsem si byl jistý, že zajede skvělý čas. Rychle se srovnala do potřebného postoje."

Reklama