Hlavní obsah

Nizozemští rychlobruslaři už v Soči vyhrávají, jejich kapela zatím ne

Soči

Nizozemští rychlobruslaři už na olympijských hrách v Soči vyhrávají, jejich tradiční fanoušci s trumpetami zatím ještě ne. Kapela Kleintje Pils (Malé pivo), která reprezentanty Oranjes doprovází na závodech po celém světě už třicet let, dorazí kvůli zaměstnání až v pátek.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Nizozemský rychlobruslař Sven Kramer oslavuje triumf v olympijském závodu na 5000 metrů.

Článek

"Všichni normálně pracujeme, takže z ekonomických důvodů si můžeme dovolit dorazit na deset, maximálně dvanáct dní," řekl agentuře Reuters zakladatel kapely Ruud Bakker. "O to víc nás mrzí, že ještě nejsme v Soči," připomněl dvě zlaté medaile, které pro Nizozemsko získali hned v úvodu rychlobruslařských soutěží Sven Kramer s Irene Wüstovou.

Organizátoři her sice Bakkerovi nabízeli, že kapele uhradí veškeré náklady na pobyt až do konce olympiády, pětapadesátiletý realitní makléř však odmítl. "Nechceme, aby nám pak někdo říkal, co můžeme a co ne. Navíc pro nás je to koníček, neděláme to pro peníze," prohlásil.

Pořadatelé nakonec do doby, než Kleintje Pils dorazí, najali ruské hudebníky, u fanoušků však příliš nepochodili. "Z celého světa nám volají, píšou na twitter, posílají maily, že je to bez nás nuda. Psali nám z Austrálie, Ameriky, Nizozemska, prostě odevšad," uvedl Bakker, který s Kleintje Pils vystupuje na rychlobruslařských závodech od roku 1986. Tehdy prý s kamarády začali na jednom z nich z nudy hrát a hrají dodnes.

Reklama

Související témata: