Hlavní obsah

Rychlobruslení nade vše! Matka bratrů Mulderů odložila kvůli sledování závodu jejich porod

Soči

Rychlobruslení provází dvojčata Michela a Ronalda Mulderovy, kteří se v pondělí na olympijských hrách v Soči sešli po závodu na 500 metrů na stupních vítězů, už od narození. A to doslova. Jejich matka Leidy totiž odložila o den jejich porod, aby mohla v televizi sledovat slavný rychlobruslařský závod.

Foto: Phil Noble, Reuters

Nizozemský vítěz rychlobruslařského závodu na 500 m Michel Mulder (vpravo) přijímá gratulace od svého bratra a dvojčete Ronalda, jenž získal bronz.

Článek

"Má matka říkala: 'Dneska ne, dneska rodit nebudu. Až zítra'," popisoval rodinnou historii Ronald Mulder, jenž v pondělí v Adler Areně vybojoval bronz. Zlato získal jeho bratr Michel, který o setinu sekundy porazil dalšího Nizozemce Jana Smeekense.

V jakékoli jiné zemi by podle všeho rozhodnutí Leidy Mulderové bylo považováno za bláznivé. Ne však v Nizozemsku, kde je zvykem všeho nechat - i kdyby to měl být porod - když se jede tradiční "Tour jedenácti městy". Závod, který se koná pouze tehdy, když dostatečně zamrznou kanály a jezera ve Frísku na severu země, na nichž pak tisíce bruslařů absolvují zhruba dvousetkilometrovou trasu.

"S rychlobruslením jsme vyrůstali. Každé dítě to tak mělo," uvedl Michel, který se stal prvním nizozemským olympijským vítězem na nejkratší sprinterské trati. I díky němu a jeho bratrovi Nizozemci potvrdili v úvodních závodech v Soči pověst rychlobruslařské velmoci a získali sedm medailí z devíti možných.

Pro mnoho Nizozemců je velký úspěch už to, že se na olympijské hry kvalifikují přes své krajany. "Byl jsem hodně nervózní. Kdybych dobře nezajel na národním šampionátu, tak bych tady vůbec nemusel být, nemusel bych se dostat na olympiádu. Takhle vysoká kvalita je v naší zemi," dodal Michel Mulder.

Vášeň Nizozemců pro tento sport potvrzuje i fakt, že po zemi se 17 milióny obyvatelů je rozeseto 17 krytých rychlobruslařských hal a stavba minimálně dalších dvou je naplánována. Ve Spojených státech s 315 milióny lidí jsou kryté ovály dva, v Česku, zemi čtyřnásobné olympijské medailistky Martiny Sáblíkové, žádný.

Reklama