Hlavní obsah

Start z vnější dráhy pohřbil medailový sen. Závod na tisíc metrů skončil pro Erbanovou zklamáním

Soči

Stupně vítězů měla atakovat v případě ideálního scénáře česká rychlobruslařka Karolína Erbanová v závodě na tisíc metrů při včerejší bitvě o medaile na zimních olympijských hrách v Soči. Nakonec na jednadvacetiletou rodačku z Vrchlabí zbylo desáté místo.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Karolína Erbanová na trati olympijského závodu na 1000 metrů.

Článek

„S časem jsem spokojená. Rychleji jsem letos na evropském ledě nejela. Umístění už mě tolik netěší," přiznala Erbanová, která ovál opustila ještě před koncem závodu. „Věděla jsem, že zbývají dva nejlepší páry startovního pole. Holkám by se muselo hodně nezadařit, aby neskončily vpředu," vysvětlovala Erbanová.

„Karolína byla zklamaná. Tajně jsme mysleli i na medaili nebo alespoň pozici blízko pódiu," přiznával trenér rychlobruslařky Petr Novák. „Kdyby Karolína startovala z vnitřní dráhy, plán by vyšel. Vždyť měla nejrychlejší rozběh kariéry. Nicméně pravidla jsou daná, nedá se nic dělat. Rozdíl na velké zatáčce však může udělat až vteřinu," rekapituloval závod Novák.

Erbanová se nechtěla na nepřízeň osudu při losu dráhy vymlouvat. „Jsem jedna z pomalejších závodnic na rozběhu, což je při startu zvnějšku potíž. Všichni při kilometrovém závodě doufají ve vnitřní dráhu, která je lepší," krčila rameny česká závodnice, když opouštěla Adler arénu. „I tak může být spokojená. Skončila mezi deseti na kilometru i poloviční trati, potvrdila příslušnost k elitě," konejšil svěřenkyni Novák.

Erbanová přiznávala, že po skvělém startu možná nasadila příliš vysoké tempo. „V druhém kole jsem se necítila ideálně. Strašně mi ztuhly nohy a jela jsem pak raději na jistotu," vykládala. „Doufala jsem v čas pod 1:15:50 minuty, možná ještě kousek lepší. Světová špička však dnes čítá patnáct závodnic. Před třemi lety šlo o boj šesti holek. Ale časy zrychlují, čelo startovního pole je vždy strašně nahňácané," přemítala Erbanová, kterou ještě v Soči čeká v neděli závod na patnáct set metrů.

Reklama

Související témata: