Hlavní obsah

Američtí rychlobruslaři se na OH vrátí ke starým kombinézám

Soči

Američtí rychlobruslaři se po nepovedeném prvním týdnu olympijských soutěží vrátí ke starým kombinézám. V těch sbírali úspěchy ve Světovém poháru, zatímco v nových supermoderních oblecích nezískali v šesti závodech v Soči ani jedinou medaili. V sobotu jim výměnu schválil Mezinárodní olympijský výbor, nic proti tomuto kroku nenamítali ani zástupci mezinárodní bruslařské unie ISU.

Foto: Phil Noble, Reuters

Americkému rychlobruslaři Shanimu Davisovi se na ZOH v nové kombinéze nevedlo.

Článek

Na vývoji nových kombinéz s označením Mach 39 se před olympiádou podíleli odborníci z kosmického výzkumu a zbrojařský gigant Lockheed Martin. Američané v nich měli být ještě rychlejší, jenže údajná technologická výhoda nefungovala; v Soči zatím dosáhli nejlépe na sedmé místo.

Dvojnásobný olympijský vítěz Shani Davis i další reprezentanti se vrátí z rozhodnutí vedení výpravy ke starým kombinézám už v dnešním závodu na 1500 metrů. V pátek se proto na starých kombinézách amerického týmu narychlo upravovala loga, aby vyhovovala požadavkům MOV.

Ne všichni rychlobruslaři jsou ovšem z výměny kombinéz nadšení. Anna Ringsredová, jež byla na tříkilometrové trati až 26., vidí větší problém v ledu. "Hodně z nás, včetně mne, jsme zvyklí na rychlý led. Pořád na něm trénujeme a je to velký rozdíl, když přijdete na pomalý led, jako je tento," připomněla podmínky v nízké nadmořské výšce na pobřeží Černého moře.

A zatímco se Američané přeli o kombinézy, nizozemský rychlobruslař Michel Mulder přišel s poněkud jiným vysvětlením jejich olympijských nezdarů. "Prostě na nás neměli," prohlásil vítěz závodu na 500 metrů. Nizozemci zatím v Soči získali 12 z 18 medailí.

Reklama

Související témata: