Hlavní obsah

Rychlobruslařka Novotná skončila v rozjížďce na 1500 m poslední. Rusové řádili

Soči
Aktualizováno

Rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná vypadla na olympijských hrách v Soči v závodu na 1500 metrů v rozjížďce a v celkovém pořadí obsadila 31. pozici. Zvítězila obhájkyně zlata z Vancouveru Číňanka Čou Jang. Stříbro získala Sim Sok-he z Koreje, třetí ve finále dojela Italka Arianna Fontanaová, která už v Soči vybojovala stříbrnou medaili na pětistovce. Závod mužů na 1000 metrů ovládli Rusové.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Česká rychlobruslařka Kateřina Novotná.

Článek
Fotogalerie

Vytoužené olympijské zlato pro svou novou vlast vybojoval Viktor An, jenž pod jménem An Hjon-so získal před osmi lety v Turíně tři zlaté a bronz pro Koreu. V Soči už vyjel bronz na patnáctistovce a stal se druhým mužem historie, který získal na olympijských hrách medaili pro dvě různé země. Na druhé místo dnes odsunul krajana Vladimira Grigorjeva.

Třetí dojel „zlobivý muž" shorttracku Sjinkie Knegt, který v závodě málem chyběl. Po kolizi v semifinále ho poslali do finále A až rozhodčí na základě videozáznamu. Nizozemskému reprezentantovi přitom hrozilo, že v Soči vůbec startovat nebude po trestu za obscénní gesto v závěru štafety na lednovém ME v Drážďanech. Disciplinární komise mezinárodní federace ISU se ale nakonec spokojila s oficiálním varováním a k diskvalifikaci nesáhla.

Novotná byla zklamaná

Devětadvacetiletá česká reprezentantka Novotná se po startu rozjížďky nakrátko dostala do čela, pak nějaký čas jezdila na třetím místě. Na zvýšení tempa sedm kol před koncem ale nedokázala zareagovat, klesla na poslední pozici a tu už nevylepšila ani ve finiši. Na postupující trojici ztratila půl sekundy. Celkově skončila na 31. místě.

„Jsem zklamaná," řekla Novotná, která ve své rozjížďce narazila i na pozdější šampiónku Čou Jang. „Asi jsem vyrazila dopředu moc brzy a pak jsem tam nedokázala být v pravou chvíli," konstatovala svěřenkyně trenéra Jindřicha Paříka.

Mistryně Evropy z roku 2010 Novotná startuje na čtvrtých olympijských hrách, v Turíně dojela šestá na pětistovce. V Soči ji ještě čeká úterní závod na kilometrové trati.

Rychlobruslení na krátké dráze:
Muži - 1000 m:
1. An 1:25,325
2. Grigorjev (oba Rus.) 1:25,399
3. Knegt (Niz.) 1:25,611
4. Wu Ta-ťing
5. Chan Tchien-jü (oba Čína)
6. Jelistratov (Rus.)
7. Sin Ta-un
8. I Han-pin (oba Kor.)
9. Jean (Kan.), 10. Creveling (USA)
Ženy - 1500 m:
1. Čou Jang (Čína) 2:19,140
2. Sim Sok-he (Kor.) 2:19,239
3. Fontanaová (It.) 2:19,416
4. Ter Morsová (Niz.)
5. Scottová (USA)
6. Maltaisová (Kan.)
7. Smithová (USA)
8. Droletová (Kan.)
9. Heidumová (Maď.)
10. Pierronová (Fr.)
...31. Novotná (ČR) vyřazena v rozjížďce

Reklama