Hlavní obsah

Příště hromadná řež? Sáblíková se bojí, že změní její zlatou disciplínu

Soči

Kralování české rychlobruslařky Martiny Sáblíkové na pětikilometrové trati je ohromující. Ve středu večer zdrtila světovou konkurenci na nejdelší ženské distanci během zimních olympijských her v Soči, čímž obhájila zlato z Vancouveru 2010. Šlo o její třetí start na pět tisíc metrů v sezóně. Nikdy nenašla přemožitelku. Ale její vláda může být ohrožena.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Zlato znovu po čtyřech letech. Martina Sáblíková se radovala z vítězství na nejdelší pětikilometrové trati. Jak to bude na dalších hrách?

Článek
Fotogalerie

Mezinárodní bruslařská unie uvažuje o zavedení hromadných startů na pětikilometrové trati žen a v desetikilometrovém závodě mužů. „Jde o návrh, který vzešel ze strany Nizozemců. Nikdo jim však takový požadavek neodsouhlasí, protože by se závody proměnily v nizozemský maratón," nedělá si starosti trenér české rychlobruslařky Petr Novák.

A pokud by přece jen došlo na změnu pravidel? „Nešlo by o závod s časem, ale o boj, při němž by se země s větším počtem závodníků mohly domluvit a klidně v rámci taktizování soupeře sundat. Jednoho by sudí diskvalifikovali, ale další zástupce země by si dojel pro vítězství," zlobí se Novák. „Nešlo by o rychlobruslení, ale o lacinou show pro fanoušky," přemítá trenér české rychlobruslařky.

Odmítá srovnávat disciplínu své svěřenkyně s biatlonem či lyžováním, disciplínami čítajícími závody s hromadnými starty. „Pro rychlobruslení by nešlo o dobrou věc. Našemu sportu by ublížilo, kdyby jednoznačně vládli Nizozemci," má jasno Novák.

„Jestli funkcionáři změnu odsouhlasí, zabiju je," žertuje šestadvacetiletá závodnice. „Nevím, proč chtějí pravidla měnit. Jde o evidentní snahu vytvořit závod jen pro Nizozemce," zlobí se Sáblíková.

Byla by i v případě změny neohroženou vládkyní? „Ano, neměla by problém. Hromadné starty jsou na kolečkových bruslích, vše zvládá," říká Novák. „Nevím. Bojím se toho houfu," přiznává Sáblíková.

Zatím může být v klidu. Pokud ke změně dojde, tak nejdříve od roku 2016.

Reklama

Související témata: