Hlavní obsah

To neměl jet na olympiádu Jágr nebo já? chápe Eliáš absenci Hudlera a obouvá se do Hejdy

Praha

Zatímco někteří hokejoví experti i fanoušci se podivují nad tím, že v olympijské nominaci pro turnaj v Soči chybí nejproduktivnější Čech letošního ročníku NHL Jiří Hudler nebo nejvytěžovanější český hráč Jan Hejda, útočník Patrik Eliáš se v rozhovoru pro slovenský portál sme.sk veřejně postavil za reprezentačního trenéra Aloise Hadamczika.

Foto: Cortez Julio, ČTK

Patrik Eliáš v dresu New Jersey.

Článek

„Myslím, že Hejda zklamal už na světovém šampionátu ve Švédsku, kde nepodával výkony, na kterých bychom mohli v Soči stavět. Plus způsob, jakým své nenominování řešil v médiích, je pro reprezentanta absolutně nepřijatelné," vytočila Eliáše, kapitán reprezentace z olympijských her 2010 ve Vancouveru, Hejdova otevřená kritika, v níž se navážel do kouče nároďáku Hadamczika.

„Ještě jsem neviděl kanadského či amerického hráče, že by kritizoval reprezentačního trenéra nebo vedení týmu kvůli nedostatkům v (herním) systému. A speciálně hráč, který toho v reprezentaci v posledních letech moc nedokázal," obul se třebíčský rodák do Hejdy, proti kterému nastoupil v nočním zápase NHL. Eliáš však nakonec odcházel se sklopenou hlavou, i kvůli jeho neproměněnému nájezdu Ďáblové v Coloradu prohráli 1:2.

Eliáš, jenž v únoru pojede už na svou čtvrtou olympiádu v řadě, zároveň chápe, proč ve výběru chybí Jiří Hudler, místo kterého Hadamczik upřednostnil Aleše Hemského. „Když se podíváte na typ (hráče), jakým je Hudler, myslím si, že by ho bylo těžké zařadit do olympijské nominace. Technicky je velmi dobře vybavený, ale fyzicky toho hodně neuhraje. Mám na mysli hru do těla," uvažoval Eliáš.

Židlický: Nečekal jsem, jak to bude Hejda řešit

„Je to hokejista do prvního nebo druhého útoku a tam máme plno. To by neměl jet na olympiádu Jágr, Červenka nebo já, jen aby mohl jet on? To asi ne. Do třetího a čtvrtého útoku se nehodí, protože neumí hrát tělem, jak to my potřebujeme. To neznamená, že je špatný hráč, ale nezůstalo pro něj volné místo," říká útočník, který se do sestavy Devils vrátil po sedmizápasové pauze způsobené poraněnými třísly a kyčlí.

Hadamczikova nominace se líbí i dalšímu z Ďáblů, který se na olympiádu rovněž podívá, obránci Marku Židlickému. „Trenér vybral tým, který by pro nás měl být nejlepší. To, že v něm chybí Hudler, mi nepřijde překvapivé, protože i bez něho máme vyvážené mužstvo. V případě Jana Hejdy také nejsem překvapený, jen jsem nečekal, jak to bude řešit," prohlásil šestatřicetiletý zadák.

Reklama