Hlavní obsah

Konečně si zahraju s Jágrem. Bylo na čase, říká před olympijskou premiérou tahoun Kojotů Hanzal

Phoenix

Hokejista Martin Hanzal oslaví v době olympijských her v Soči 27. narozeniny. Byl by rád, aby byl tou dobou ještě s českým hokejovým týmem ve hře. Vychází to na 20. února, den po čtvrtfinálových zápasech. „Favoriti nejsme, ale jedeme tam s cílem porvat se o medaili. Tu beru jako hranici úspěchu," říká tahoun Kojotů z Phoenixu v NHL a zástupce kapitána, který pojede na své první hry.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Český hokejista Martin Hanzal v sobě tvrďáka nezapře.

Článek

Co pro vás znamená olympiáda? Splnění snu?

Dá se to tak říct. Každý by tam rád jel. Je to jednou za čtyři roky a není vyloučeno, že pro hokejisty z NHL bude tenhle turnaj poslední šancí. Jsou náznaky, že na příští olympiádu v Koreji Bettman (komisionář NHL – pozn. aut.) účast hráčů z NHL zatrhne.

Vybavíte si Nagano 1998 a zlatý český turnaj?

To má v paměti každý. Bylo mi deset jedenáct, koukali jsme na ty zápasy s našima u nás v Budějovicích v paneláku. Když jsme vyhráli, začali jsme střílet z balkónu nějaký ohňostroje. Nagano bylo jedno, obrátilo celou zemi vzhůru nohama. Bylo by krásný něco podobného zopakovat.

Co očekáváte od her v Soči?

Chci, abychom tam něco uhráli, dalo se na to vzpomínat v dobrém, a ne se vracet s nějakou ostudou. Za úspěch bych považoval jakoukoli medaili. Všechny týmy se zlepšují. Je tam nejsilnější čtyřka Švédsko, Rusko, Kanada, USA. Pro nás bude těžké se mezi ně dostat, hlavní favoriti nejsme, ale musíme se o to porvat. Olympiáda je často o jednom zápase a v tom je ten turnaj krásný.

Koho považujete za největšího favorita?

Normálně bych řekl Kanadu, ale na širším evropském hřišti to vidím spíš na Švédy.

Když se vyhlašovala nominace, byl jste napnutý?

Bylo krásný, když jsem se po tréninku dozvěděl, že tam jsem. Ale že bych od té doby myslel jen na olympiádu, to ne. Musím se soustředit na klub, ještě máme dost zápasů.

Měl jste dopředu nějaké signály, že vás nominace nemine?

Měl se na nás přijet podívat pan Hadamczik, ale nakonec to museli změnit. Mluvil jsem s Frantou Musilem (asistent trenéra – pozn. aut.). Volal mi, když jsme byli v Edmontonu. Říkal, ať makám, a že když budu mít formu, v nominaci můžu být. To je všechno. Dopředu jsem nic nevěděl.

V nominaci jste z Phoenixu se Zbyňkem Michálkem, ale váš parťák z lajny Radim Vrbata chybí. Je vám to hodně líto?

Bavili jsme se o tom už před nominací. Měli jsme v hlavě loňské mistrovství světa, které nám nevyšlo. On tušil, že by tam nemusel být. Na jednu stranu mě to hodně mrzí, protože je to můj kamarád, ale všichni jsme profíci, a když se tam jeden nevejde, nemůžu brečet. Poznámkám, že když nejede Vrbič, tak nemám s kým hrát, se jen směju. Každý zvládne hrát s někým jiným. Hlavně nemám právo kecat do toho, kdo v nominaci je a kdo není. Nominaci dělá trenér a je plně v jeho kompetenci, koho tam zařadí.

Spekuluje se, že byste měl hrát v jedné formaci s Frolíkem a Palátem.

To je pro mě novinka, vůbec jsem o tom s nikým nemluvil. Nechci spekulovat, nikdo mi nic neříkal. Ale neměl bych s tím problém. Nejsem hráč, který by se nedokázal přizpůsobit. S Froldou se známe dobře, hráli jsme spolu v mládežnických reprezentacích. S Palátem moc ne, ale v NHL má výbornou sezónu.

Z Phoenixu jsou kromě vás s Michálkem v nominacích ještě kanadský gólman Smith, Fin Korpikoski a Švéd Ekman-Larsson. Když pomineme Vrbatu, měl šanci ještě někdo další?

Pro mě je obrovským zklamáním, že na olympiádu nejede Yandle. Myslel jsem si, že to má jisté. Je to jeden z nejofenzivnějších obránců, jaké Amerika má. Výborný bruslař, skvělý hráč na přesilovky.

Vy už jste hrál dvakrát na mistrovství světa. Dá se to s olympiádou porovnávat?

Podle mě ne. Na mistrovství světa nejsou nikdy ti nejlepší hráči, protože v NHL je play off. Teď se všechno zastaví a bude to jasná ukázka toho, jak si každý národ stojí.

Těšíte se, že si zahrajete s Jágrem nebo Nedvědem?

Jo, nikdy jsem s nimi nehrál. Jen proti Džegrovi. Ale známe se spolu. Konečně si zahraju s legendou, už bylo na čase (úsměv). Řekne: mladej, funguj, a bude to (smích). Je dobře, že tam tak zkušení hráči jsou. Hlavně doufám, že budeme všichni táhnout za jeden provaz. Nemůže se rozlišovat, kolik komu je, kde hraje. Je to tak krátký turnaj, kde rozhodují i maličkosti.

Využijete možnost cesty do Ruska speciálem pro hráče NHL?

Počítáme s tím. Poslední zápas před pauzou hrajeme v Dallasu, pak se přesuneme do Atlanty a odtud poletíme. Vím, že další letadlo pro hráče NHL letí z New Yorku a snad má být ještě nějaký třetí let.

Reklama

Související témata: