Hlavní obsah

Koho vzít do Soči místo zraněného Sobotky? Augusta by ukázal na Erata

Praha

Hokejový národ je opět v napětí. Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik musí v brzké době neplánovaně oznámit jméno hráče, který v nominaci pro olympiádu v Soči zaujme místo po zraněném Vladimíru Sobotkovi. Ať už bude náhradníkem kdokoliv, vyvolá u fanoušků jistě vlnu diskuzí.

Foto: Rick Osentoski, Reuters

Český hokejista Vladimír Sobotka (vpravo) kvůli zraněnému kolenu přijde o olympiádu.

Článek

Tahle ztráta svazového kouče hodně mrzí. Univerzál Vladimír Sobotka sklízí v NHL pochvalu ze všech stran. Pracuje výtečně v obraně, letos stihl nasbírat už sedmnáct kladných bodů ve statistice plus/minus. Prosadit se umí i dopředu, je silný na vhazování a Hadamczik si od něj velmi sliboval.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Jenže přišel páteční zápas na ledě Caroliny, souboj s obráncem Hurricanes Justinem Faulkem, po němž kolenem narazil do mantinelu. Podle posledních zpráv utrpěl Sobotka zlomeninu čéšky, která bývalému forvardovi pražské Slavie sen zahrát si na turnaji pod olympijskými kruhy zhatí.

Byť jej absence šestadvacetiletého šikuly mrzí, musí Hadamczik již koukat dopředu a z širší soupisky vybrat vhodnou alternativu. "Ve hře jsou dva útočníci z Evropy a dva z NHL," řekl tajemně v dnešním rozhovoru pro Českou televizi manažer reprezentace Slavomír Lener.

Jedním z žhavých adeptů na uvolněné místo je Jiří Hudler, který se k nevoli příznivců do nominace nevešel. Velkou šanci má i Martin Erat, který sice nemá ve Washingtonu jistotu základní sestavy, navíc letos ještě neskóroval. Na druhou stranu v reprezentaci vždy odvedl kvalitní práci a Sobotkovi se typologicky podobá.

Augusta: Erat si svou roli vždy splnil

"Sobotku příliš neznám, jen ze Slavie. V žádné nominaci na mistrovství světa se neobjevil. Vycházím tedy z toho, co o něm pronesl Alois Hadamczik, že to byl nejlepší defenzivní hráč, který v sestavě byl. Volil bych tedy místo něj defenzivního hokejistu," řekl v pondělí v rozhovoru pro Sport.cz někdejší vynikající útočník Josef Augusta.

Úspěšný kouč, který v letech 2000 a 2001 dovedl národní tým k titulu mistrů světa, by v mužstvu rád viděl třeba sparťana Jaroslava Hlinku. "Na poslední reprezentační akci se osvědčil. Odvedl v defenzivě výbornou práci. Jarda ale v širší nominaci není, takže jeho start v Soči již nepřipadá v úvahu," uvedl Augusta, jenž by z NHL vybral Martina Erata.

"Když byl o něj zájem, jezdil na mistrovství světa. Svou roli si vždy splnil. Hraje spolehlivě v defenzivě, chodí na oslabení. Není sice tolik vidět ve statistikách gólů, my však nemůžeme mít v týmu jen samé náčelníky. Potřebujeme také indiány," zdůraznil Augusta.

Bez šance určitě nejsou ani další útočníci Jan Kovář, Radim Vrbata a další. Konečný verdikt padne v nebližších dnech a hodinách. Sedm hráčů působících v extralize a Kontinentální lize se sejde ve středu 5. února, o den později pak zamíří do Soči. Do té doby bude o náhradníkovi jasno.

Který hráč by měl podle vás jet na olympiádu do Soči místo zraněného Vladímíra Sobotky?
Martin Erat
13,9 %
Jiří Hudler
58,9 %
Radim Vrbata
4,3 %
Jan Kovář
18,6 %
Zbyněk Irgl
2,1 %
někdo jiný
2,2 %
Celkem hlasovalo 33394 čtenářů.

Reklama

Související témata: