Hlavní obsah

VIDEO: Hokejisté vyrazili do Soči. Novotný si spletl letiště, Hadamczik byl rád, že ujede kritikům

Praha

Evropská část olympijského hokejového týmu už odletěla do Soči. Na palubě třetího speciálu, kterým z kbelského letiště odcestovalo do dějiště her celkem osmnáct sportovců, bylo i osm svěřenců trenéra Aloise Hadamczika. Zatímco sedmnáct českých reprezentantů z NHL se objeví v Soči až v pondělí 10. února, Jakub Kovář, Alexander Salák, Michal Barinka, Tomáš Kaberle, Lukáš Krajíček, Roman Červenka, Petr Nedvěd a Jiří Novotný cestovali už ve čtvrtek brzy ráno.

Olympionici odlétají do SočiVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Většina hráčů nocovala ve vysočanském hotelu Clarion, takže přijeli společně už ve čtvrt na osm, o padesát minut později ale dorazil k odbavení útočník Novotný, jenž zažil před odletem malinko stres, protože jel omylem na ruzyňské letiště ležící na opačném konci Prahy.

Z omylu ho vyvedl teprve manažer Jan Černý, který mu zavolal s otázkou, kde se hráč pražského Lva toulá. „Tvrdil jsem mu, že je nemůžu na letišti nalézt," líčil hokejista.

"Honza mi říkal, zahni u toho majáku doprava. Tak mu odpovídám: Kde? Jsme na trojce na Ruzyni. S údivem mi sdělil, že mám být ale v Kbelích, tak jsem to se Zuzkou (manželkou) otočili a spěchali na druhou stranu," líčil Novotný, který ale dorazil z výpravy jako předposlední.

Veterán mužstva, 42letý Petr Nedvěd, jenž bude nejstarším českým olympionikem v Soči, si naplánoval příjezd do Kbel tak, aby zbytečně nečekal. „Méďa ví, jak to chodí, udělal to zkušeně. Já si zase říkám, že když se něco podělá na začátku, tak to bude mít dobrý konec. Takže jsem vlastně zmatkoval schválně," tvrdil už dobře naladěný Novotný.

Lenerovi se vybavilo Nagano

Generální manažer reprezentace Slavomír Lener si vybavil cestu před Naganem v roce 1998, kdy byl na střídačce jako Hlinkův asistent a Česko získalo při premiéře hráčů NHL pod pěti kruhy senzační zlato. „Pamatuji si, jak jsme si s Ivanem dávali cíle, co je úspěch a neúspěch. Tenkrát pro nás byl cíl udělat medaili, ale jen pro nás pro trenéry, nikde jsme ho neprezentovali. Veřejně jsme spíš říkali, neudělat tam ostudu, odehrát turnaj se ctí," vzpomínal.

Ani tentokrát nejsou čeští hokejisté favority na stupně vítězů, k těm patří domácí Rusové, obhájci zlata Kanaďané a Švédsko. "Úspěchem v Soči bude každá medaile, jsou tam na papíře možná silnější družstva. Takhle krátký turnaj ale nebude o jménech, takže i my máme velké plány," pousmál se Červenka.

Trenér Hadamczik odtušil, že hranice mezi úspěchem a neúspěchem bude na tak nabitém turnaji jako vždy tenká. „Potřebujeme, aby gólman byl extra výborný. Někdo se může pasovat do role favorita a nemusí to vyhrát. Takový turnaj je speciálně o dobré partě a pohodě hráčů," tvrdil kouč a byl rád, že už odlétá. „Těch kritik, dobrých i špatných, bylo už moc," povzdechl si k bouřlivému dění po nominaci.

Talisman od dcery

O bezpečnosti na místě nemá strach. „Kdyby tam bylo extrémní nebezpečí, tak by tam nikdo nejel. Stát se může všude ledacos, ale chci věřit bezpečnostním opatřením," doplnil trenér, jenž si nezapomněl vzít svůj tradiční talisman. „Mám sebou mončičáka od dcery, kterého jsem dostal, když jsem někdy před dvaceti lety šel trénovat do Füssenu a od té doby mě věrně provází."

Jakub Kovář, jenž by se mohl objevit v brance při zahajovacím zápase 12. února se Švédy, naopak tvrdil, že si žádný talisman nebral. „Nejsem pověrčivý." Další brankář Alexander Salák se už těšil, jak se při slavnostním zahájení natočí na telefon a bude svoje dojmy přenášet na twitteru.

Uklidňující informací pro fanoušky podle něj je fakt, že v české sestavě figurují tři výbotní brankář. „Naší největší výhodu spatřují ve zkušenostech mužstva. V hale Bolšoj jsme odehráli během prosincového turnaje oba vítězné zápasy, tak snad jsme tam ten vítězný duch někde zamkli," přál si Salák.

Hadamczik si pochvaloval, že si v prosinci vyzkoušel prostředí v Soči na Channel 1 Cupu. "Hodně to pomohlo. Známe prostředí, atmosféru, pomohlo to všem v týmu. Víme, kde budeme bydlet, kde budeme mít kabinu a uděláme všechno pro to, aby v ní zůstal vítězný duch," přál by si kouč navázat na triumf z turnaje Euro Hockey Tour.

S hokejisty ve čtvrtek ráno odletělo i kvarteto závodníků v severské kombinaci, tři snowboardcrossaři, biatlonista Krčmář, uzdravený alpský lyžař Krýzl a krasobruslařka Ukolová, které bude teprve za měsíc šestnáct let a je tak benjamínkem české olympijské výpravy.

Reklama