Hlavní obsah

VIDEO: Nejvíc vzpomíná, jak Rusům v Turíně sebrali placku. Radost chci zažít zase, říká Kaberle

PRAHA

Vyrazil už počtvrté na olympijský hokejový turnaj. Obránce Tomáš Kaberle, který za čtyři týdny oslaví 36. narozeniny, má dávno jasno, že Soči je pro něj posledním startem pod pěti kruhy.

Tomáš Kaberle před odletem do SočiVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Když se řekne olympiáda, jaký nejsilnější zážitek z předchozích tří účastí se vám vybaví?

Tak asi bronzová medaile z Turína. Myslím si, že tam jsme uspěli, a to se vždycky nejlíp pamatuje. Na neúspěchy ze Salt Lake nebo Vancouveru člověk až tolik nemyslí, ale jak jsme Rusáky před osmi lety připravili o placku, na to vzpomínám nejvíc. Chtěl bych letos zažít minimálně podobný pocit radosti.

Jedete si tedy i do Soči pro medaili?

Každý by chtěl zlato, ale nechci říkat, že si pro něj jedeme, nebo že nám bude stačit bronz. Nikdo se nechce jen podívat, jak vítězí soupeři. Jako důležité vidím, abychom turnaj odehráli co nejlépe, stejně rozhodne momentální forma toho mančaftu

Jak vnímáte otázku bezpečnosti v dějišti her?

Sleduji, co se píše a říká o teroristických hrozbách, ale snažím se na ně až tolik nemyslet. Stát se může cokoli, to vím, ale myslím si, že se Rusové dokáží postarat o bezpečnost a my tam budeme moci v klidu dělat to, proč do Soči jedeme.

Jako jediný z osmi evropských hráčů, kteří se dostali do nominace, jste v Soči při prosincové generálce nebyl. Zjišťoval jste od spoluhráčů, jaké to tam bylo?

Ptal jsem se kluků, ale jinak moc nevím, do čeho jdu. Věřím, že podmínky tam pro sportování budou výborný. Rusové se na hokej určitě hodně zaměří.

Chtěl byste na olympiádě stihnout i něco víc než jen hokej?

V minulosti na to nebyl nikdy moc čas, možná se teď v prvních dnech dostaneme někam podívat na nějaké lyžování, než začneme hrát, pak už se těžko něco stihneme.

Na předchozí olympijské turnaje jste pokaždé přijel jako hráč NHL vždycky na poslední chvíli. Teď je to pro vás hodně jiné?

Bude asi zvláštní tam v osmi lidech několik dnů čekat, než se mančaft sjede. Kluci ze zámoří si budou muset vzít prášky na spaní, aby se srovnali co nejrychleji.

Může být bohatá zkušenost většiny hráčů v týmu důležitou výhodou?

Věřím, že ano. Každý ví, jakou roli v mančaftu má, i když někdo bude hrát víc a někdo míň, neměl by se kvůli tomu naštvat. Myslím si, že o dobrou atmosféru nebude nouze, parta byla v repre vždycky výborná.

S extraligovým Kladnem, který se nachází u dna tabulky, prožíváte těžké chvíle. Přijdete v Soči alespoň na jiné myšlenky?

Trošku asi jo, co se teď na Kladně děje tak není zrovna nic moc, zápasů jsme moc nevyhráli a už je jasné, že bude hrát o záchranu, to pak v každém zápase půjde o všechno. Člověk má k tomu ale nějaký vztah a nemůže na to jen tak zapomenout ze dne na den.

Existuje i možnost, že byste se po olympiádě už do Kladna nevrátil?

Moji budoucnost může olympiáda ovlivnit, jsem domluvený s Kladnem, že když se někdo ozve z NHL, pustí mě tam. Takové úvahy ale nechávám na potom, teď přemýšlím o tom, abych uspěl s českým mužstvem.

Reklama

Související témata: