Hlavní obsah

Krajíček sledoval Nagano ještě ve školní lavici, tam se mu v hlavě zrodil olympijský sen

Praha

Ze tří startů na mistrovství světa hokejový obránce Lukáš Krajíček pokaždé přivezl medaili. Podobně by chtěl dopadnout při své olympijské premiéře a vzpomíná, jak si ještě jako školák při sledování Nagana takový start vysnil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Michal Barinka (vlevo), Alexander Salák a Lukáš Krajíček před odletem už mohli rozebírat, co je v Soči čeká.

Článek
Fotogalerie

Bral jste před šestnácti lety zlatý triumf jako hokejovou inspiraci?

Chodil jsem do sedmičky. Koukali jsme ve škole, v každé třídě byla televize a tehdy asi poprvé jsem si uvědomil, jaké to je, když člověk může reprezentovat a něco vyhrát.

Teď přichází i vaše šance. Zmocňuje se vás už olympijské napětí?

Už nad Soči přemýšlím dlouho. Vlastně od překvapivé nominace, která pro mne byla splněným snem, vždyť spousta kluků mohla jet místo mě. Čekám rozhodně větší tlak než na mistrovství světa, olympiáda je daleko sledovanější akce.

Vnímal jste horlivé diskuse kolem české nominace?

Ještě jsme nevyjeli na led a tady už lidi rozebírali, jaký to bude neúspěch. Negativní kampaň před turnajem ničemu neprospěje. Každý přece chce uspět a nepojede se tam jen sklouznout.

Umíte si představit, že budete do pondělí muset trénovat v Soči jen v osmi lidech?

Můžeme dělat jen určitá cvičení, bude to divné. Slyšel jsem, že Slováci si vezli nějaký tréninkový komparz, my jsme v hecu říkali, že se spojíme s Finy. Nedá se nic dělat, prostě nám musí stačit dva společné tréninky, až dorazí naši kluci z NHL.

Z Minsku jel kromě vás do Soči i slovenský útočník Surový a norský gólman Haugen. Probíhalo v kabině nějaké hecování?

Od spoluhráčů hned zaznělo, že každá naše chyba bude propíraná, ale s tím se počítá. Chudák Haugen se snažil zotavit ze zranění, kvůli němuž měsíc nechytal. Měl být jasná jednička a teď neví, jestli se vůbec do norské branky postaví. Já se těším na setkání s dvojčaty Sedinovými, s nimiž jsem dva roky hrával za Vancouver. Když se před zápasem uvidíme, tak chvilku pokecáme a přijde hec. Pak si už každý ale bude dělat svoji práci, pro kterou na ledě je.

Chtěl byste poznat olympijskou atmosféru i na jiných sportech?

Když se dostaneme podívat i do hor, jak to tam vypadá, budu rád. Už z prosincové generálky vím, že dole v Soči je olympijský areál krásně udělaný a všude to budeme mít kousek.

Budete mít na olympiádě i podporu z rodiny?

Manželka i rodiče chtěli jet, ale zatím zůstávají doma. Ani snad ne tolik kvůli obavám o bezpečnost, ale spíš s vědomím, že pobyt v Soči asi nebude moc pohodlný. Vojáci a policisté na každé zastávce, ve vlacích i autobusech, to může komplikovat dopravu.

Reklama

Související témata: