Hlavní obsah

Čeští hokejisté zbrojí na Švédy. Slabiny Lundqvista hledali u videa

Soči

Pokud by měli čeští hokejisté vybírat nejméně oblíbeného soupeře, Švédové by na jejich seznamu figurovali určitě hodně vysoko. Výběr Tří korunek porazila reprezentace z posledních jedenácti duelů na velkých akcích jen třikrát, na olympiádě se s ním dosud utkala dvakrát a na výhru čeká. Ve středu si svou bilanci můžou svěřenci kouče Hadamczika vylepšit.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Čeští hokejisté se připravují na Švédy. Na ledě zleva Tomáš Plekanec, Roman Červenka a Jaromír Jágr.

Článek

„Osobně Švédy řadím mezi nejlepší týmy, komplexně mají nejpropracovanější ofenzivu i defenzivu," uznale pokyvuje hlavou kapitán českého týmu Tomáš Plekanec a doplňuje, že by Čechům moc pomohlo dostat se do vedení.

„Jakmile totiž dají první gól Švédové, umějí pak postavit obranu, přes kterou se jen těžko dostává. V tomhle vynikají," říká centr první útočné formace. „Přecházet přes jejich silné beky a dostávat se do šancí opravdu není jednoduché," přidává se Petr Nedvěd.

Výtečnou obrannou činnost z branky navíc podporuje Henrik Lundqvist. Olympijský vítěz z roku 2006 táhne v NHL svými výkony Rangers a i Švédové na něj budou spoléhat. Čeští trenéři věnovali švédskému muži s maskou speciální přípravu, hráčům sestříhali jeho inkasované góly za poslední dva měsíce a radili jim, kde by Lundqvist mohl mít slabiny.

Když má výhled, nic nepustí

„Jenže on jich moc nemá. Je to jeden z nejlepších brankářů na světě, ne-li vůbec nejlepší. Bude důležité chodit před bránu a clonit mu, aby puk musel hledat. Když má dobrý výhled, nepustí nic. To je realita," uvědomuje si Nedvěd.

„Musíme pálit ze všech pozic a snažit se před ním rány tečovat," doplňuje Plekanec a věří, že by Lundqvist ještě nemusel být zvyklý na široké kluziště. „Pro gólmany je to totiž možná ještě složitější než pro hráče."

„Jenže nesmíme zapomínat ani na jejich útok, protože tam mají obrovskou kvalitu. Ať už jde o Zetterberga, Steena nebo Bäckströma. Hráči musejí podat víc jak stoprocentní výkon. Jinak nemůžeme vyhrát," přiznává Hadamczik, který dnes ještě chystá hráčům přednést detailnější rozbor Švédů.

Ten se nebude týkat robustního obránce Radko Gudase, který onemocněl a neabsolvoval ani úterní trénink. „Má teplotu 39 stupňů a leží na pokoji. Už když do Soči přijel, bolelo ho v krku. Teď bere nějaké prášky a nedovedu si představit, že by nastoupil. Snad se dá dohromady pro další zápasy a tréninky," přeje si Hadamczik, který proti Švédům plánuje točit šest obránců a kompletní čtyři útočné formace. Sedmým bekem bude Ladislav Šmíd, třináctým a čtrnáctým forvardem Martin Hanzal s Alešem Hemským.

Pravděpodobná sestava ČR:
Kovář (Salák) - Židlický, Z. Michálek, Rozsíval, Kaberle, Krajíček, Barinka - Jágr, Plekanec, Červenka - Voráček, Krejčí, Palát - Nedvěd, Eliáš, Erat - Frolík, Novotný, M. Michálek.
Porazí čeští hokejisté ve svém úvodním vystoupení ve skupině C tým Švédska?
Ano
63 %
Ne
37 %
Celkem hlasovalo 20901 čtenářů.

Reklama

Související témata: