Hlavní obsah

Ukázali jsme, že jsme dobrý tým, říká i přes prohru Hadamczik a velebí Jágra

Soči

Prohra se Švédy jej sice hodně bolela, kouč české hokejové reprezentace Alois Hadamczik se na ní přesto snažil nacházet pozitiva. Třeba ta, že v druhé polovině utkání jeho svěřenci tým Tří korunek přehrávali a dokázali tak, že jsou schopni vzdorovat i těm nejlepším. Jenže kvůli prachbídné první pětadvacetiminutovce, během které čtyřikrát inkasovali, to nakonec nebylo nic platné.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Trenér Alois Hadamczik během zápasu se Švédskem.

Článek

Čím si tak špatný start vysvětlujete?

Když si to vezmete, tak do prvního gólu byla hra vyrovnaná. Jenže pak jsme udělali faul a při signalizovaném trestu inkasovali, krátce nato podruhé. Když pak přijdete na druhou třetinu a z první střely na bránu vám tam padne třetí gól, je to těžká situace. Ale nemáme se na co vymlouvat. Ani na gólmany, kvůli nim jsme neprohráli.

A proč tedy?

Protože jsme se do hry dostali až za stavu 0:4. Začali jsme se najednou více srážet, byli agresivnější a hráli velmi dobře.

Když na začátku druhé třetiny Jakub Kovář potřetí inkasoval, hned jste věděl, že je na čase poslat do branky Alexandra Saláka?

Neváhal jsem. Viděl jsem totiž, že Kuba nemá štěstí. Kotouče, kterým běžně chodí naproti, ho teď najednou trefovaly.

Nehrklo pak ve vás, když Salák po pouhých třech minutách na ledě inkasoval?

Do smíchu mi rozhodně nebylo. Hned vzápětí ale tým podržel a dal mu naději. Vyrovnal se s tím na jedničku.

Stejně jako Židlický s Jágrem, kteří ve druhé třetině snížili a rázem Švédové vedli jen o dvě branky...

Židlického gól kluky nastartoval, a když pak Jarda po průniku nacpal puk do brány, ověřili jsme si, že se Švédy se dá hrát. Jen bylo potřeba zrychlit hru, být odvážnější a mít víc sebevědomí.

Pomohla k tomu i změna útočných formací, kdy jste ve druhé třetině nechal pohromadě jen tu první a do hry jste navíc místo Novotného poslal Hemského?

Jsem o tom přesvědčen. Udělat změny si průběh zápasu vyžadoval. Proto jsme nasadili Hemského, o němž víme, že jeho spolupráce s Krejčím je velmi dobrá.

Hodně se vám ulevilo, že změny zafungovaly a zápas nakonec neskončil debaklem, který se na začátku druhé části hry nezdál jako nereálný?

Přiznávám, že jsme nebyli v jednoduché situaci. Jenže jsme se z toho dostali a za stavu 2:4 jsme měli ještě několik šancí na kontaktní gól. Předvedli jsme, jak má hokej vypadat a hráči charakter. Ukázali jsme, že jsme dobrý tým.

Co jste říkal výkonu Jaromíra Jágra?

Kdyby nebyl tak dobrý, nehrál by v NHL a netáhl New Jersey. Přesvědčil mě o tom, že má vysokou výkonnost a je třeba ho na důležité momenty posílat na led.

Utěšujete se faktem, že zápasy ve skupině stejně nejsou rozhodující, že o úspěšnosti turnaje se bude rozhodovat až ve vyřazovacích bojích, které vás tak jako tak neminou?

Kdyby zápas se Švédy byl tím v play off, mohli bychom si říct, že je to špatné. Jenže turnaj začíná a my tým teprve dáváme dohromady. Hodnotit můžeme až tehdy, když přijde zápas, který nás na turnaji pohřbí. Proto se snažím hledat ty pozitivní věci a na nich stavět.

Nebojíte se, že nevydařená první polovina duelu se Švédy mužstvem otřese?

Vůbec ne, máme velice zkušený tým. Jsou tu hráči, kteří už v životě něco zažili. Věřím tomu, že se proti Lotyšům budeme prezentovat výkonem z druhé poloviny utkání se Švédy. Mužstvo se utváří a je dobře, že můžeme dát šanci dalším hráčům, aby nás přesvědčili, že si zaslouží hrát. Abyste si pak při nejtěžších utkáních mohl říct: Toto jsou hráči, kteří mě nejvíc přesvědčili.

Pro páteční duel s Lotyši tedy plánujete změny v sestavě?

Zapojíme Šmída s Hanzalem. Pokud se uzdraví Gudas a začne trénovat, nastoupí i on. Už je mu trochu líp, horečky opadají. Když jste silný a máte mladý organismus, může jít léčba rychleji.

A v brance bude stát kdo?

Pavelec. Avizoval jsem to už dopředu a ani po souboji se Švédy se na tom nic nemění.

Reklama

Související témata: