Hlavní obsah

Kanada - Norsko 3:1Obhájci zlata Kanaďané začali výhrou nad Norskem, Finové si zastříleli proti Rakousku

Hokejisté Kanady vykročili v Soči úspěšně za obhajobou zlata z Vancouveru. V utkání základní skupiny B se sice nemohli dlouho střelecky prosadit, ale nakonec udolali houževnaté Nory 3:1. Vítěznou trefu zařídil Jamie Benn, gól a nahrávku si v kanadském dresu připsal Drew Doughty. Úspěšně vstoupili do turnaje ve skupině B také Finové, kteří porazili Rakousko 8:4.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Kanadský útočník Patrick Marleau hledá recept na překonání norského gólmana Larse Haugena.

Článek

První třetina byla nad očekávaní vyrovnaná, a to nejen výsledkově, ale rovněž herně i co do počtu střel na branku, na něž vyhrála Kanada pouze 9:8. Norský gólman Haugen musel hned v úvodu zasáhnout při slibné šanci Pietrangela. Na druhé straně byl však brzy v permanenci i Price, jehož pozornost prověřili Ask a Thoresen.

Norové museli na začátku osmé minuty do čtyř, oslabení ale vcelku snadno přestáli. A protože se neujaly ani pokusy beků Doughtyho a Holöse, diváci se do první přestávky gólu nedočkali.

Ve druhé části sice nejprve zahrozil Ask, ale pak už začala výrazně zvýšenou aktivitou přitápět pod kotlem Kanada a dočkala se také odměny, když při signalizované výhodě propálil vše před sebou bek Weber. V polovině zápasu zachránila Seveřany po Toewsově pohotové teči těsně před Haugenem tyč.

Kanaďané se mohli přesto znovu radovat ve 36. minutě, kdy Bergeron při přečíslení tří na dva narýsoval skvělou přihrávku Bennovi a ten zacílil přesně k tyči.

Na začátku třetího dějství dohrávalo Norsko přesilovku z konce prostřední dvacetiminutovky, po nedorozumění v kanadských řadách vypálil od modré čáry Mathis Olimb a Thoresen usměrnil puk za Price. Už za 85 sekund však měla kolébka hokeje dvougólový náskok zpět, když bek Doughty zakončil individuální akci úspěšnou bekhendovou ranou. Zbytek zápasu už si zámořský favorit bez větších potíží pohlídal.

Finové porazili Rakousko, Grabner nastřílel hattrick

Hokejisté Finska porazili ve svém úvodním vystoupení v základní skupině B olympijského turnaje v Soči Rakousko 8:4. Rakušané sice dvakrát vedli, jenže od stavu 2:2 už favorizovanému soupeři absolutně nestačili. Finům pomohli k výhře shodně dvěma góly Jarkko Immonen a Mikael Granlund, v týmu poražených se blýskl hattrickem útočník Michael Grabner, jenž v NHL obléká dres newyorských Islanders.

Hned úvodní vteřiny předznamenaly divokou první třetinu. Finský gólman Rask se musel záhy po prvním buly vyznamenat proti Setzingerovi. Seveřanům však toto varování nestačilo a v čase 0:36 už prohrávali, když Michael Raffl našel napřaženého Grabnera a ten z kruhu pro vhazování otevřel skóre. "Pro gólmana to byla těžká třetina. Neměli moc střel, ale zkoušeli to různě z úhlů a znepříjemňovali nám to před brankou," řekl Tuukka Rask.

V šesté minutě se ale Finové vyřítili do přečíslení čtyři na dva a Granlund po výměně puku se Selännem vyrovnal. "Ten gól nás probudil," tvrdil Rask. Nedlouho poté orazítkoval úspěšný střelec v přesilovce po pěkné kombinaci překvapivě jen tyč prázdné branky.

Namísto toho Hundertpfund v 10. minutě po objetí branky vrátil o brusli Määttäho vedení na stranu outsidera. "Začali jsme opravdu skvěle, byli jsme silní a prvních deset minut jsme velmi dobře dodržovali plán pro tento zápas," podotkl Grabner.

Selänne odstoupil po první třetině

Po dalších dvou minutách bylo ovšem znovu vyrovnáno - bek Lepistö si najel na přihrávku Jussiho Jokinena a i s pomocí tyče nechytatelně překonal Starkbauma. V oslabení pak ujel Korpikoski, zakončení mu však překazil nerovný led. V čase 19:25 poslal Finy poprvé v utkání do vedení ranou od modré čáry Määttä a jen osm vteřin po vedoucím gólu stihl Immonen dorážkou vlastní střely zvýšit na 4:2.

"Podle mého názoru jsme pak dopřáli soupeři příliš času a prostoru, hlavně v našem pásmu. A oni jsou skutečně dobrým týmem s mnoha dobrými hráči, nastříleli pár gólů a už si to pak pohlídali. Ty dva góly v závěru nás zlomily, místo stavu 2:2 jsme 2:4 prohrávali," popsal Grabner.

Na začátku druhé třetiny se rovněž z dorážky prosadil Jussi Jokinen, a když v 33. minutě již ve velké pohodě hrající Seveřané přidali šestý gól díky dorážejícímu Kontiolovi, jenž při zakončení z velkého úhlu využil těla gólmana Starkbauma, bylo rozhodnuto.

Třetí dějství se hrálo jen z povinnosti. Finové se v něm prosadili dvakrát v přesilovkách, alespoň malou osobní radost si udělal Grabner, jenž dvěma góly dovršil hattrick. "Je to skvělý pocit. A mohu na tom stavět, i když by bylo samozřejmě příjemnější, kdybychom vyhráli. Už zítra nás ale čeká další těžký zápas (s Kanadou)," uvedl Grabner.

Finy čeká rovněž v pátek severské derby s Norskem. "Dnes se nám nepovedl začátek a nebyli jsme připravení na hru. Tam zaspal každý z nás. Dostali jsme dva góly, ale nebyli jsme z toho nijak frustrovaní. Dostali jsme se zpátky do hry, dali nějaké góly a vedení už udrželi. Musíme se však zlepšit v defenzivě," prohlásil Rask.

Jedinou větší kaňkou pro Finy tak nakonec bylo brzké odstoupení kapitána Selänneho po první třetině. Třiačtyřicetiletý forvard si během ní nechával masírovat krk a za příznivého stavu už se na ledě neobjevil. "Myslím, že to nebude nic vážného, šlo nejspíš jen o prevenci. Bude zpátky," ujistil Rask. "Už je to starší pán a potřebuje více odpočinku než ostatní kluci," dodal s nadsázkou útočník Petri Kontiola.

XXII. zimní olympijské hry v Soči:
Hokej - muži:
Skupina B:
Kanada - Norsko 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 27. Weber (Keith, Bergeron), 36. Benn (Bergeron, Doughty), 42. Doughty (Getzlaf, Marleau) - 41. Thoresen (M. Olimb). Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.), Leggo - McElman, Woodworth (všichni USA). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. Diváci: 10.261.
Kanada: Price - Weber, Keith, Vlasic, Doughty, Pietrangelo, Bouwmeester, Hamhuis - Nash, Toews, Sharp - Kunitz, Crosby, Carter - Perry, Getzlaf, Marleau - St. Louis, Bergeron, Tavares - Benn. Trenér: Mike Babcock.
Norsko: Haugen - Holös, Bonsaksen, Trygg, Tollefsen, Ödegaard, Solberg - Zuccarello, K. A. Olimb, Thoresen - M. Olimb, Ask, Rosseli Olsen - Röymark, Forsberg, Skröder - Dahlström, Hansen, Roest - Lystad Jacobsen. Trenér: Roy Johansen.
Finsko - Rakousko 8:4 (4:2, 2:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 6. Mikael Granlund (Selänne, Vatanen), 12. Lepistö (J. Jokinen, T. Ruutu), 20. Määttä (O. Jokinen), 20. Immonen (Lehterä, Väänänen), 22. J. Jokinen (Kontiola), 33. Kontiola (Mikael Granlund), 52. Immonen (Barkov, Vatanen), 59. Mikael Granlund (Timonen, Vatanen) - 1. Grabner (M. Raffl), 10. Hundertpfund (Vanek), 42. Grabner (Lebler, M. Raffl), 55. Grabner. Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Walsh - George (oba USA), Kovachik (Kan.). Vyloučení: 2:5. Využití: 2:0. Diváci: 5664.
Finsko: Rask - Vatanen, Timonen, Salo, Määttä, Hietanen, Lepistö, Väänänen, Kukkonen - Selänne, Mikael Granlund, Barkov - T. Ruutu, O. Jokinen, Korpikoski - J. Jokinen, Kontiola, Aaltonen - Komarov, Immonen, Lehterä. Trenér: Erkka Westerlund.
Rakousko: Starkbaum - Trattnig, Lakos, Ulmer, Pöck, Unterluggauer, F. Iberer, Altmann, Lukas - Setzinger, Koch, Vanek - Lebler, M. Raffl, Grabner - T. Raffl, Hundertpfund, Nödl - Latusa, Oberkofler, Welser. Trenér: Emanuel Viveiros.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články