Hlavní obsah

Švédsko - Švýcarsko 1:0Švédové se trápili, vyhráli jen těsně, ale slaví rychlý postup. Už jsou ve čtvrtfinále

Soči

Hokejisté Švédska porazili na olympijském turnaji v Soči Švýcarsko 1:0 a už po druhém zápase si zajistili prvenství ve skupině C a přímý postup do čtvrtfinále. Reprízu loňského finále mistrovství světa ve Stockholmu rozhodl ve prospěch úřadujících světových šampionů v 53. minutě Daniel Alfredsson.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Daniel Alfredsson rozhodl, Švédové vyhráli dlouho vyrovnanou bitvu se Švýcary.

Článek

Gólman Henrik Lundqvist jako druhý po Švýcarovi Jonasi Hillerovi na turnaji udržel čisté konto a připsal si 26 úspěšných zákroků. "Bylo trošku překvapení, jak jsou (Švýcaři) dobří, jak se za posledních pár let zlepšili. Hráli ve vysokém tempu a chytře," řekl Lundqvist serveru iihf.com.

Švédové bez zraněného Zetterberga, pro něhož turnaj skončil, nezačali dobře a proti aktivním Švýcarům je držel gólman Lundqvist. Hvězda New Yorku Rangers pokryla šance Niederreitera, Brunnera, Wicka i Hollensteina, který šel následně pykat za faul, ale Švýcaři v oslabení odolali. Změnu stavu nepřinesla ani přesilovka týmu kouče Seana Simpsona při trestu Jimmieho Ericssona.

"Henrik (Lundqvist) je jedním z nejlepších brankářů na světě, když chytá takhle. Dneska měl dost práce a předvedl pár skvělých zákroků," ocenil švédský útočník Gabriel Landeskog.

Zatímco v úvodním dějství vyhráli Švýcaři v bilanci střel na branku 13:5, v druhé části se obraz hry změnil a Švédové přestříleli soupeře 17:7. V hlavní roli byl tentokrát Berra, v 26. minutě se gólman Calgary vyznamenal proti Berglundovi.

Za dvě minuty mu při vyloučení Suriho pomohla levá tyč po Alfredssonově ráně. Při následném Wickově vyloučení se neprosadil ani Steen, Lundqvist také zpacifikoval soupeřovy pokusy a bezbrankový stav nezměnil ani Hagelin, který ztroskotal znovu na Berrovi.

Lundqvist: Bylo to hodně důležité vítězství

V úvodu třetí třetiny si Lundqvist při pobytu Jonathana Ericssona na trestné lavici poradil s Romyho tečí. Švýcaři se ubránili soupeřovu tlaku při Weberově trestu, pak neuspěl v šanci Jimmie Ericsson, ale v 53. minutě už Švýcaři poprvé na turnaji inkasovali. Berrovi vypadlo Karlssonovo nahození a Alfredsson snadno dorazil puk do prázdné branky.

"Udělali jsme jednu chybu v defenzivě a to byl rozdíl v dnešním zápase. Dneska jsme viděli dva skvělé výkony brankářů a byl to pěkný zápas. Kdyby padlo více gólů, mohlo to být ještě hezčí," uvedl švýcarský útočník Roman Wick.

Snaha Švýcarů o vyrovnání byla marná, Lundqvist zůstal neprůstřelný. Stav se nezměnil ani v 57 sekund trvající power play, kdy Švédové netrefili prázdnou branku a na druhé straně se po Brunnerově střele nedostal k dorážce Plüss.

"V druhé a třetí třetině jsme hráli výborně. Více jsme kontrolovali hru. Bylo to pro nás hodně důležité vítězství. Bylo skvělé, že jsme dali na konci gól," dodal Lundqvist, který má na kontě zlato z olympiády v Turíně z roku 2006.

Hokej - muži:
Skupina C:
Švédsko - Švýcarsko 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Branka a nahrávky: 53. Alfredsson (E. Karlsson, Berglund). Rozhodčí: Šindler (ČR), Leggo (USA) - Devorski (Kan.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 7968.
Švédsko: Lundqvist - Jonathan Ericsson, N. Kronwall, Hjalmarsson, Oduya, E. Karlsson, Ekman-Larsson, Tallinder - Steen, Berglund, Landeskog - L. Eriksson, Bäckström, D. Sedin - M. Johansson, Nyquist, Alfredsson - Hagelin, Krüger, Jimmie Ericsson - Silfverberg. Trenér: Pär Marts.
Švýcarsko: Berra - Streit, Diaz, Weber, Josi, Blindenbacher, Von Gunten, Vauclair, Seger - Wick, Romy, Brunner - Suri, Cunti, Hollenstein - Ambühl, Traschler, Bieber - Niederreiter, M. Plüss, Moser. Trenér: Sean Simpson.
Tabulka:
1. Švédsko220005:26
2. Česká republika210016:63
3. Švýcarsko210011:13
4. Lotyšsko200022:50

Reklama

Související témata: