Hlavní obsah

Dvakrát vyhrajeme, slibuje kapitán Plekanec po marnosti se Švýcarskem

Soči

Čtvrtou prohru v řadě se Švýcarskem utrpěli hokejisté Česka na vrcholném turnaji. V sobotu večer museli navíc překousnout už druhou prohru na olympijském turnaji v Soči. Dokonce nedokázali vstřelit ani jeden gól. Nic jim nebylo platné, že na brankáře Jonase Hillera vyslali šestadvacet střel. Pokud chtějí svěřenci trenéra Hadamczika myslet na medaili, musí bezpodmínečně vyhrát následující dva zápasy v osmifinále a čtvrtfinále. „Prostě půjdeme a vyhrajeme,“ prohlásil kapitán národního mužstva Tomáš Plekanec.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český hokejový útočník Tomáš Plekanec (druhý zleva) naslouchá pokynům trenéra Aloise Hadamczika. Zprava jsou během oddechového času Martin Hanzal, Roman Červenka a Jaromír Jágr.

Článek
Fotogalerie

Se Švýcarskem prohrálo Česko dvakrát v řadě na mistrovství světa, při minulé konfrontaci na olympijských hrách v Turíně slavil vítězství rovněž soupeř. Jde o hodně deprimující sérii?

Všichni jsme viděli, že Švýcaři hrají výborně. Týmově, s nepříjemnou obranou, proti které se strašně špatně prosazuje. Přesto jsme si vytvořili spoustu šancí. Bohužel jsme je neproměnili. Jejich hokej je založený na precizní disciplíně, je hodně těžké se prosadit.

V poslední třetině jste se po jedné ze střel chytil rukama za hlavu a vzápětí zlostně mávnul do vzduchu. Šlo o gesto zmaru?

Měl jsem tři čtyři vyložené šance a ještě jsem trefil tyčku, kdy skutečně chyběl jen malý kousíček. Pak Hiller puk po mojí ráně dvakrát zastavil lapačkou v posledním okamžiku. Chybí nám troška štěstí. Já doufám, že si góly schováváme na nejdůležitější zápasy.

Vážně jde jen o otázku štěstí při marnosti v koncovce?

To netvrdím. Hiller chytal fantasticky. Navíc jsme sami před brankářem a šanci neproměníme. Během půl vteřiny se musíme rozhodnout, kam vypálíme. Možná nám chybí i střelec. Kdybychom nějakého měli, góly by padaly.

Co je potřeba zlepšit? Tlačit se ještě více před brankáře?

My jsme párkrát byli před gólmanem sami, takže už jsme nikoho dalšího nepotřebovali, spíš by tam překážel. Kolikrát jsme tvořili až příliš, hledali se už zbytečně. Možná chybělo víc střel od modré. K těm jsme se v zápase příliš nedostávali.

Je pro psychické rozpoložení hodně nepříjemné, že tým na závěr základní skupiny nedokázal skórovat?

Netuším. Rádi bychom vstřelili pět gólů, ale nepodařilo se. Neproměnili jsme ani přesilovky, přitom jsme jich hráli dostatek. Asi vážně potřebujeme více střílet. Trenéři vše určitě rozeberou, my taky. Vážně věřím, že se v rozhodujících zápasech zlepšíme.

Pokud se tak nestane, tak Česko na turnaji skončí. Další dva zápasy musí tým zvládnout vítězně, aby dostal šanci hrát o medaili.

Tak prostě půjdeme a vyhrajeme!

Budete sledovat nedělní zápasy a s napětím vyčkávat, jakého soupeře český tým dostane pro osmifinálovou bitvu?

Hlavní je potrénovat a odpočinout si. Něco si pochopitelně k souboji se Švýcarskem řekneme. Myslím, že je úplně jedno, kdo na nás vyjde. Snad podáme konečně výkon celých šedesát minut.

Co vám ukázaly zápasy se Švédskem, Lotyšskem a Švýcarskem?

V každém jsme měli špatné části, ale pořád jsme bojovali, nic jsme neodevzdali, nepřestali hrát. Všichni makali na sto procent. Jen ty góly chyběly. Proti Švýcarsku jsme měli šest vyložených šancí, což je proti výborné obraně, jakou měl soupeř, skutečně hodně. Hlavním úkolem je zlepšit koncovku.

Reklama

Související témata: