Hlavní obsah

Čtvrtfinále si zasloužíme, prohlásil slovinský útočník Kopitar

Hokejisté Slovinska nepatří v současnosti do elitní skupiny mistrovství světa, přesto si při premiérovém startu na olympijských hrách připsali nejprve cenný skalp Slovenska a dnes porazili i Rakousko. Na festivalu nejlepších hráčů světa se tak radovali z postupu mezi nejlepších osm týmů, další zápas je čeká s úřadujícími světovými šampióny Švédy.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Slovinský útočník Jan Urbas přijímá gratulace po brance, kterou proti Rakušanům zvýšil na 2:0.

Článek

Až sedmnáctý tým podle žebříčku Mezinárodní hokejové federace IIHF prožívá svůj velký sen. "Je těžké to popsat a vysvětlit. Jsme ve čtvrtfinále, co k tomu více říci?" řekl útočník Anže Kopitar, jenž si jako jediný ze slovinského výběru vydělává v NHL. "Především si ale myslím, že to je zcela zasloužené. Jsme tu houževnatá parta s velkou vášní, ale umíme také hodně tvrdě pracovat. To vše nás přivedlo až tam, kde jsme," dodal.

Sám se prý o čtvrtfinále neodvážil ani snít. "Nemyslím, že by tohle některý z nás očekával. Naše očekávání byla taková, že třeba někomu zkusíme uzmout bod a zase odsud pojedeme domů. Ale výhrou nad Slováky jsme si vytvořili dobrou pozici a narazili v kvalifikačním utkání na Rakušany."

Před začátkem osmifinálového zápasu se prý Slovinci soustředili hlavně sami na sebe. "Je to klišé, ale je to tak. Už jsme s nimi párkrát hráli, jsou to ostatně naši sousedé. My známe dobře je, oni zase nás. Bylo jen potřeba jít tam a předvést dobrý výkon," uvedl šestadvacetiletý rodák z Jesenice.

Polovina lidí nás ani neznala

Tlak pramenící z obrovské příležitosti proklestit si cestu do čtvrtfinále si Slovinci nepřipouštěli. "Bylo dobré, že ten tlak zvenku nebyl celkově nijak velký. Polovina lidí nás ani neznala. Teď jsme ale udělali sami sobě jméno," domnívá se Kopitar.

Ještě zvýraznit ho mohou slovinští hokejisté proti Švédům, ačkoli budou naprostými outsidery. "Bude to něco speciálního. A i bez ohledu na to, že jsem ve Švédsku hrával. Budeme hrát za svoji vlast ve čtvrtfinále olympiády, což bude jedinečné bez ohledu na to, proti komu to bude," prohlásil Kopitar.

V zemi je jen 148 registrovaných hokejistů, každý šestý z nich je tedy nyní ve výběru jeho otce Matjaže v Soči. "Řekněme, že ta pětadvacítka tady není úplně špatná," prohlásil Kopitar, jenž jako důkaz uznání bral i pondělní setkání s jedním z nejlepších hráčů historie NHL.

Chválil je i Yzerman

"Včera jsem mluvil s někým, kdo o hokeji ví docela dost. Řekl mi, že už nás blíže sleduje posledních pár let a že jsme odvedli fantastickou práci. Jde o velký pokrok oproti tomu, kde jsme byli před pěti lety. Slyšet něco takového od takového velikána bylo neuvěřitelné," připomněl Kopitar, aniž nejprve specifikoval, s kým tuto debatu vedl. Jméno prozradil teprve při konkrétní otázce. "Jde o kluka, co se jmenuje Steve Yzerman," prozradil.

Pokusil se také o porovnání současného úspěchu s reprezentací s jízdou Kings za Stanley Cupem. Los Angeles vyhrálo nejprestižnější zámořskou hokejovou trofej v roce 2012 a Kopitar k tomu přispěl vrchovatou měrou, když si ve 20 utkáních připsal stejný počet bodů (8+12).

"Tohle ale se Stanley Cupem srovnávat nelze. To prostě nemůžete. Samozřejmě, že tady jde o obrovský úspěch, který pro mě znamená hrozně moc. Ale tento turnaj je spíš něco jako sprint, zatímco Stanley Cup je jako maraton. A to porovnávat nelze," vysvětlil Kopitar.

Reklama

Související témata: