Hlavní obsah

USA - Česko 5:2Naděje zmizela, Nagano se opakovat nebude. Češi na Američany ve čtvrtfinále neměli

Aktualizováno

Nagano se opakovat nebude. Čeští hokejisté stejně jako před čtyřmi lety ve Vancouveru skončili na olympiádě už po čtvrtfinále. V klíčovém souboji turnaje v Soči nestačili na sebevědomé Američany a po výsledku 2:5 se loučí. Naděje na úspěch pohřbil i nejistý výkon gólmana Pavelce.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Výraz ve tváři Milana Michálka jako by vyjadřoval střelecké zoufalstí českých hokejistů ve čtvrtfinále s USA. Vlevo americký brankář Jonathan Quick.

Článek
Fotogalerie

Horší start zápasu si snad ani nešlo představit. Van Riemsdyk to na náhodu zkusil z nulového úhlu a českému brankáři propadl puk za čáru mezerou u tyčky. To ještě nebylo odehráno ani 100 vteřin...

Zahrajte si největší hokejový turnaj světa v Soči! Vytvořte si tým na Fantasy Sport.cz.

Z prvotního šoku se však Češi, kteří poprvé nastoupili v dresech s motivem národní vlajky, rychle probrali. Nejprve se Jágr probil kolem mantinelu, do přečíslení vyslal Plekance, ale jeho ránu zastavil Quick. Záhy přišlo vyrovnání. Krejčí výborně zasekl akci v útočném pásmu, Hemský se před brankovištěm ještě lépe otočil a americký bek McDonagh ve snaze odpálit puk trefil brusli kolegy Sutera, od níž se kotouč odrazil do sítě - 1:1!

Český nápor po gólu zesílil a další trefa visela ve vzduchu. Aktivní čtvrtý útok zamkl Američany ve třetině, ke střelám se dostali Židlický i Hanzal, po ráně Nedvěda dokonce cinkla za Quickem horní tyč! Vzápětí se ještě Hemského pokus proplížil skrz brankoviště.

Konstrukci ale trefil na opačné straně i obránce Fowler a poté už hráči USA předvedli svou úžasnou efektivitu. Backes fantastickou přihrávkou našel v Česku neoblíbeného Browna. Na hráče, který v NHL připravil faulem o start v Soči mladíka Hertla, pak zírala odkrytá branka - 1:2.

Třetí hřebík do české rakve pak zatloukl sám Backes, když z ostrého úhlu dorážel do české sítě pod Pavelcovou lapačkou. Do konce první třetiny chyběly necelé dvě vteřiny a trenér Hadamczik při pohledu na časomíru jen zakroutil hlavou.

To ale ještě nebylo vše ztraceno. Ke kontaktnímu gólu měl po pauze blízko Hemský, jenže neujal se ani Červenkův bekhend, ani Židlického golfák po efektní kličce na modré.

Pavelce v bráně nahradil Salák

První české oslabení za Michálkův faul pak znamenalo další gólovou zkázu. Židlický otálel s odpálením, do puku praštil Parise a Pavelec si ho dovezl za čáru. Z dvanácti amerických pokusů prošly čtyři do sítě a do českého brankoviště zamířil Salák.

Hadamczikův výběr neprobrala přesilovka po faulu na Jágra, ani možnost Krejčího, natož akce Voráčka s Eliášem.

Do třetí třetiny český kouč poslal k Jágrovi s Plekancem vysokého Hanzala a byl z toho obrovský závar v americkém brankovišti. V tom protějším sice žádný závar nebyl, zato se v české síti objevil pátý gól po bleskové akci Kesler-Kessel.

Zbytek utkání se proměnil ve formalitu. Na české straně už se nenašla síla, která by ještě něco zmohla. Rozlučkový gól se Soči byl ale opravdu krásný. Hemský při něm napálil puk pod horní tyčku. Víc už toho čeští hokejisté nestihli. Na Američany neměli. Zámořský soupeř si zahraje semifinále s Kanadou.

Hokejový turnaj mužů, čtvrtfinále:
USA - Česká republika 5:2 (3:1, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 2. Van Riemsdyk (Kesler, P. Kane), 15. Brown (Backes, Suter), 20. Backes (Suter, McDonagh), 30. Parise (Pavelski, Suter), 43. Kessel (Kesler, Shattenkirk) - 5. Hemský, 53. Hemský. Rozhodčí: Olenin (Rus.), Pollock - Amell (oba Kan.), Dědulja (Běl.). Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. Diváci: 4606.
USA: Quick - McDonagh, Suter, Orpik, Martin, Fowler, Shattenkirk, Carlson - Callahan, Backes, Brown - Kesler, Parise, P. Kane - Kessel, Pavelski, Van Riemsdyk - Oshie, P. Stastny, Pacioretty - od 41. navíc Wheeler. Trenér: Dan Bylsma.
ČR: Pavelec (30. Salák) - Židlický, Šmíd, Z. Michálek, T. Kaberle, Rozsíval, Gudas - Jágr, Plekanec, Červenka - Hemský, Krejčí, M. Michálek - Voráček, Eliáš, Erat - Nedvěd, Hanzal, Frolík. Trenér: Alois Hadamczik.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Hokejový turnaj Soči 2014

  • Osmifinále

  • 18.02.14      18 : 00 Šajba
    Česká republika Česko Slovensko Slovensko
    5 : 3
  • 18.02.14      18 : 00 Bolšoj
    Švýcarsko Švýcarsko Lotyšsko Lotyšsko
    1 : 3
  • 18.02.14      09 : 00 Bolšoj
    Slovinsko Slovinsko Rakousko Rakousko
    4 : 0
  • 18.02.14      13 : 30 Bolšoj
    Ruská federace Rusko Norsko Norsko
    4 : 0
  • Čtvrtfinále

  • 19.02.14      18 : 00 Šajba
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    5 : 2
  • 19.02.14      18 : 00 Bolšoj
    Kanada Kanada Lotyšsko Lotyšsko
    2 : 1
  • 19.02.14      09 : 00 Bolšoj
    Švédsko Švédsko Slovinsko Slovinsko
    5 : 0
  • 19.02.14      13 : 30 Bolšoj
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    3 : 1
  • Semifinále

  • 21.02.14      18 : 00 Bolšoj
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    0 : 1
  • 21.02.14      13 : 00 Bolšoj
    Švédsko Švédsko Finsko Finsko
    2 : 1
  • Finále

  • 23.02.14      13 : 00 Bolšoj
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    3 : 0
  • 22.02.14      16 : 00 Bolšoj O 3. místo
    Spojené státy USA Finsko Finsko
    0 : 5