Hlavní obsah

Ožívá problém zvaný Šatan. Hrál by, nebýt konfliktu s Chárou, tvrdí Vůjtek. Slováky povede i na MS

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský hokejový svaz rozhodne o budoucnosti českého trenéra národního mužstva Vladimíra Vůjtka až po letošním šampionátu. „Trenéru Vůjtkovi u nás končí smlouva až po světovém šampionátu a po něm budeme diskutovat, kdo povede mužstvo v přípravě na MS 2015 v Česku,“ uvedl prezident Slovenského svazu ledního hokeje Igor Nemeček. Vedle toho znovu ožívá spor mezi Zdenem Chárou a Miroslavem Šatanem, který v nominaci chyběl.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Český trenér slovenské hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek na střídačce.

Článek

Hokejový svaz nechce dělat unáhlené závěry z vystoupení hokejistů v Soči. Nemeček však připustil, že jedenácté místo slovenské reprezentace v Soči je velkým zklamáním. „Když jsme loni v létě sestavovali olympijský tým, měli jsme samozřejmě jiná očekávání. Musíme zjistit, kde se stala chyba a zároveň se soustředit na mistrovství světa v Bělorusku," uvedl Nemeček.

„Jsme necelé tři měsíce před šampionátem a víme, jakou tam máme skupinu. Nyní je potřebné soustředit se na to, abychom poskládali kvalitní tým a abychom na šampionátu obstáli," dodal.

Nemeček připomněl rok 2002, v němž Slováci vybouchli na olympiádě v Salt Lake City, ale na šampionátu získali titul mistrů světa.

Po předčasném konci týmu na ZOH opět ožívají debaty o Šatanově absenci. "Hrál by," reagoval Vůjtek podle serveru sme.sk na otázku, jestli by útočník Slovanu byl v olympijském mužstvu v případě usmíření s Chárou.

Oba spolu nekomunikují od listopadu 2012, kdy v zápase KHL mezi Lvem Praha a Slovanem poslal Chára svého reprezentačního kolegu tvrdě na led a na dlouho jej vyřadil ze hry. Jeho klubová sezóna tehdy skončila.

Vůjtek zopakoval, že forma lídra Slovanu v době uzávěrky nominace 7. ledna nebyla na patřičné úrovni, aby cestoval do Soči. Za měsíc se ale situace změnila, krátce před ZOH vypadl ze sestavy útočník Marián Gáborík. Jeho místo mohlo připadnout Šatanovi. Ale jen kdyby urovnal spor s Chárou. "Do poslední chvíle jsme čekali, že se ozvou a řeknou, že se dohodli. Okamžitě by se nominace měnila," tvrdil Vůjtek.

Ke schůzce v zámoří nedošlo

Situaci mezi lídry slovenského hokeje se snažil řešit během listopadové cesty do zámoří sám trenér osobně a s ním i generální manažer národního týmu Otto Sýkora.

Šatan prostřednictvím Sýkory kontaktoval obránce a poslal mu před utkáním Bostonu na ledě NY Rangers sms zprávu se žádostí o desetiminutovou schůzku u kávy. "Zdeno mu odpověděl, že před zápasem ne. A pozval ho do Bostonu na víkend i s rodinou. Od té doby mezi nimi žádná komunikace nebyla," připomínal Sýkora.

Šatan tedy zůstal mimo hru. Před časem se vyjádřil, že by při setkání situaci v Soči vyřešili za pět minut. "A co když ne? Co pak?" namítal Vůjtek s odstupem.

Sýkora zároveň přiznal, že sám Chára si žádné podmínky nekladl. Spor znesvářených hokejistů, kteří bývali dobrými kamarády, dosud není vyřešen. "Jsou inteligentní, musí to prodiskutovat. Bohužel to škodí našemu hokeji," podotkl Sýkora.

Podle Vůjtka by Šatanova přítomnost zřejmě neměla přímý vliv na výsledky mužstva. "Tým není závislý na jednom hráči. Nejsem si jistý, že by jeho účast změnila výsledky," dumal Vůjtek, ale přiznal, že situace mohla ovlivnit kabinu. "V hlavách hráčů to asi bylo. Čtou internet. Články nepřidaly na pohodě mužstva, ale tím nechci omlouvat výsledky," dodal Vůjtek.

Reklama

Související témata: