Hlavní obsah

Výkony hokejistů? Šedý střed, ze kterého nikdo nevyčníval, komentují český tým experti

Praha

Co všechno bylo špatně na výkonech českých hokejistů v Soči, se ještě nějakou dobu bude probírat z mnoha stran. Byli nominováni ti opravdu správní a odhodlaní borci? Kdo fanoušky nejvíc zklamal? Měl by trenér Hadamczik odstoupit? Tady jsou názory tří hráčů, kteří z olympiád vozili medaile.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jako by se nad Jaromírem Jágrem vznášel americký přízrak.

Článek

Milan Nový (ZOH 1976, 1980)„Je to reálný odraz stavu českého hokeje. Vyklidili jsme pozice. Už prostě patříme na to šesté místo, což je pro zemi, která má tolik úspěchů a takovou hokejovou tradici málo. Nevyšlo to loni na mistrovství světa, nevyšlo to letos a otázkou je, jak budou lidi reagovat, když to nevyjde ani za rok na mistrovství světa v Praze."

„Když si vezmete Švýcary, kteří poskládali reprezentaci v drtivé většině z hráčů tamní ligy a pak nás na velké akci třikrát v řadě porazili, tak to není dobré. Čtvrtá pětka by i na akci jako je olympiáda, měla být složená z extraligových hráčů."

„Zápas se Slovenskem se mi líbil, ale pro mě to není měřítko. Mám k nim respekt, ale když na nás nastoupily týmy, co hrají o medaile, tak bylo zle. Se Švédy bylo za třetinu vlastně hotovo, to samé s Američany."

„Všichni vědí, že potřebujeme novou generaci hokejistů, ale výměna po takovém turnaji musí být hlubší. Líbilo se mi, jak zareagoval ruský trenér Biljaletdinov, který řekl, že vyřazení ve čtvrtfinále bere na sebe. Od českého kouče jsme slyšeli, že tým hrál dobře."

Milan Hnilička (ZOH 1998, 2002, 2006)„Ondra Pavelec chytal výborně, ale bohužel ve čtvrtfinále to pro něj byl zápas - blbec. Já jsem přesvědčený, že jakýkoli jiný den by takové góly nedostal. Roli hrála i smůla."

„I v době, kdy jsme vyhrávali tituly, tak jsme Švédy nebo Finy výrazně nepřehrávali. Ty zápasy ale byly vyrovnanější než dnes. Pravdou je, že se Švýcary nebo s Lotyši jsme tolik problémů neměli."

„České úspěchy vždycky stály na vynikajícím výkonu gólmana a kompaktní defenzívě. Vepředu jsme si tlak vytvořili, protože jsme měli šikovné hráče. Pořád si ale myslím, že takoví kluci byli i v Soči. Ve svých klubech hrají první, druhé lajny."

Vladimír Martinec (ZOH 1972, 1976, 1980, jako asistent 1998 a 2002)„Říká se, že špička se rozšiřuje, ale spíš mi připadá, že český hokej trochu uvadá. Na turnaji hrál tým, jehož věkový průměr byl poměrně vysoký. Připadalo mi, že těm starším hráčům, co už toho mají hodně za sebou, chyběl elán."

„Hokejový projev se mi nelíbil. Hráči jsou to dobří, ale nikdo nevynikal. Byl to takový ten šedý střed, ze kterého nikdo moc nevyčníval."

„Už jsem to říkal loni po mistrovství světa. V roce 2002 jsme s koučem Augustou rezignovali na funkce, když jsme dvakrát prohráli ve čtvrtfinále s Rusy. Na olympiádě 0:1, na mistrovství světa 1:3. V Salt Lake City jsme hráli skvělý zápas s Kanadou, na šampionátu v Jonköpingu jsme šest zápasů v řadě vyhráli. Koukám se na to pohledem trenéra, který tam byl, ale tou hranou úspěchu je pro mě čtvrtfinále. Takhle jsme to tehdy vyhodnotili, i když jsme hráli výborný hokej, na který se dalo koukat."

Reklama

Související témata: