Hlavní obsah

USA - Kanada 0:1Kanadští hokejisté si zahrají o zlato! Proti Američanům jim stačil jediný gól

MinutaMin. Tým Hráč Akce
22. Benn 0 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Obhájci olympijského hokejového zlata z Kanady si o nejcennější medaili zahrají i na olympiádě v Soči. V parádní semifinálové bitvě vyřadili v severoamerickém derby tým USA po těsném vítězství 1:0. Jediný úspěch proti přemožitelům České republiky zaznamenal ve druhé třetině útočník Dallasu Jamie Benn. Kanaďané se utkají v nedělním finále se Švédskem, Američané si zahrají v sobotu o bronz s Finskem.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Útočník Kanady Jamie Benn se raduje z gólu proti USA se spoluhráči Jayem Bouwmeesterem (vlevo) a Corey Perrym v semifinále olympiády.

Článek
Fotogalerie

Šťastný střelec Benn si užíval vítězné pocity. "To víte, cítím se skvěle. Věděli jsme, že to bude vyrovnaný zápas. Našli jsme cestu, jak vstřelit jeden gól, hráli jsme skvěle týmově do obrany a postupujeme," řekl Benn oficiálním stránkám olympijských her.

Tým kouče Mika Babcocka má naději obhájit triumf jako první tým od roku 1988, kdy se to v Calgary povedlo tehdejšímu Sovětskému svazu.

Severoameričtí sokové od úvodu předváděli aktivní hokej. Jako první čelil kanadský gólman Price Kesselově pokusu. Na druhé straně prověřil Quicka Doughty. Oba gólmani museli být připravení na neustálé nebezpečí při řadě střeleckých pokusů. Pak se ocitl v dobré pozici Orpik a Američané se vzápětí dostali do náporu, při kterém postupně stříleli Carlson, Parise, McDonagh a Kesler.

Quick musel zasahovat při dorážce Bergerona. Kanaďané se neprosadili ani při Suterově vyloučení. Po faulu Marleaua hráli v početní výhodě také Američané, ale soupeř je do žádné šance nepustil. Do dobré střelecké pozice se dostal v 19. minutě Kunitz, ale neměl přesnou mušku.

Benn zařídil výhru

Ve 22. minutě se už Kanaďané radovali z vedení. Benn vrátil puk na modrou čáru Bouwmeesterovi a pak jeho přihrávku usměrnil za Quickova záda. "Dostal jsme puk na střed, vrátil jsme ho zpátky na obránce a Jay Bouwmeester dal skvělou střílenou přihrávku. Padlo to tam," uvedl útočník Dallasu.

Při Getzlafově vyloučení mohl vyrovnal Parise, jehož teč ale Price zneškodnil. Vyrovnaná bitva pokračovala. Ve 35. minutě mohl udeřit opět Benn. Američanům se nepodařilo vyrovnat ani při Kunitzově trestu a vzápětí měl šanci Stastny.

Další možnost prolomit na turnaji střelecké prokletí nevyužil kanadský kapitán Crosby, Price zase kryl pokus Pavelského. Kesselův trest pojistku náskoku Javorových listů nepřinesl, stejně jako v 55. minutě šance Kunitze, který z dorážky minul pravou tyč. Snaha obhájců stříbra byla marná, stav se nezměnil ani v 54 vteřin trvající power play.

"Kanada má výborný tým. My jsme hráli pasivně. Nelze hrát ustrašeně. Měli jsme velkou motivaci, ale bohužel jsme to nepřenesli na led," uvedl americký obránce Ryan Suter. Tým USA chtěl Kanadě oplatit nejen porážku z Vancouveru, ale i z finále z domácí olympiády v Salt Lake City v roce 2002.

Kanada bude v neděli útočit už na třetí zlato z posledních čtyř vystoupení pod pěti kruhy. Američané se pokusí v sobotu proti Finsku prolomit medailový půst na hrách mimo americký kontinent, který trvá od roku 1972, kdy v Sapporu získali stříbro.

Hokejový turnaj v Soči, semifinále:
USA - Kanada 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Branka a nahrávka: 22. Benn (Bouwmeester). Rozhodčí: Meier (USA), Sutherland - Devorski (oba Kan.), Dědulja (Běl.). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 11.172.
USA: Quick - McDonagh, Suter, Orpik, Carlson, Fowler, Shattenkirk, Faulk - Callahan, Backes, Brown - Kesler, Parise, P. Kane - Kessel, Pavelski, Van Riemsdyk - Oshie, P. Stastny, Pacioretty - od 41. navíc Wheeler. Trenér: Dan Bylsma.
Kanada: Price - S. Weber, Keith, Vlasic, Doughty, Pietrangelo, Bouwmeester - Carter, Toews, Marleau - Kunitz, Crosby, Bergeron - Perry, Getzlaf, Benn - Nash, Duchene, Sharp. Trenér: Mike Babcock.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Hokejový turnaj Soči 2014

  • Osmifinále

  • 18.02.14      18 : 00 Šajba
    Česká republika Česko Slovensko Slovensko
    5 : 3
  • 18.02.14      18 : 00 Bolšoj
    Švýcarsko Švýcarsko Lotyšsko Lotyšsko
    1 : 3
  • 18.02.14      09 : 00 Bolšoj
    Slovinsko Slovinsko Rakousko Rakousko
    4 : 0
  • 18.02.14      13 : 30 Bolšoj
    Ruská federace Rusko Norsko Norsko
    4 : 0
  • Čtvrtfinále

  • 19.02.14      18 : 00 Šajba
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    5 : 2
  • 19.02.14      18 : 00 Bolšoj
    Kanada Kanada Lotyšsko Lotyšsko
    2 : 1
  • 19.02.14      09 : 00 Bolšoj
    Švédsko Švédsko Slovinsko Slovinsko
    5 : 0
  • 19.02.14      13 : 30 Bolšoj
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    3 : 1
  • Semifinále

  • 21.02.14      18 : 00 Bolšoj
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    0 : 1
  • 21.02.14      13 : 00 Bolšoj
    Švédsko Švédsko Finsko Finsko
    2 : 1
  • Finále

  • 23.02.14      13 : 00 Bolšoj
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    3 : 0
  • 22.02.14      16 : 00 Bolšoj O 3. místo
    Spojené státy USA Finsko Finsko
    0 : 5