Hlavní obsah

Podivná zima nutí sportovce k improvizaci

Praha

Poslední dny před olympiádou měli trávit v Benecku na trati postavené přímo na míru. Jenže teď snowboardkrosařka Eva Samková a skikrosař Tomáš Kraus narychlo hledají náhradní tréninkový program. A zdaleka nejsou jediní z českých nadějí pro Soči.

Foto: Sport.cz

Takto vypadaly podmínky v Bedřichově před zrušením Jizerské padesátky.

Článek

Zvláštní pojetí letošní zimy připravilo olympionikům řadu vrásek. V Česku a okolí bylo v půlce ledna bílých svahů minimum, o kvalitních tréninkových podmínkách se mluvit nedalo už vůbec. Aktuální nástup mrazů a snažení přišel pro olympioniky už pozdě.

„Nikdy jsme na trénink v Česku nebyli moc zvyklí, protože podmínky na vytvoření krosové tratě tu nebývaly. Ale když už to letos bylo připravené, že spojíme trénink doma a trať vytvořenou přímo pro nás, tak to bohužel nevyšlo,“ mrzí dvojnásobného mistra světa ve skikrosu Tomáše Krause.

„Je to škoda, už jsme se tam byli dívat s klukama, kteří měli trať designovat, jen se čekalo, jestli půjde pustit děla,“ říká Samková.

Nedobrá předpověď

Oba do poslední chvíle věřili, že umělé zasněžování situaci zachrání. „Minulý týden jsme měli schůzku, kde jsme se bavili, jestli by to bylo v případě dobré předpovědi realizovatelné, ale nešlo to,“ popisuje Kraus. A tak teď hledá alternativní program.

„Přemýšlíme, jestli najdeme nějaké místo v Evropě na trénink, nebo poletíme dřív do Soči trénovat,“ říká z rakouského Kreischbergu, kde ho o víkendu čeká další díl Světového poháru. „Sníh tady v okolí není skoro nikde, ale trať se organizátorům povedlo postavit pěkně,“ říká.

V Rakousku se ale hledají místa pro přípravu lépe, a tak k jižním sousedům nasměrovaly přípravu snowboardistka Ester Ledecká i slalomářka Šárka Strachová. „Trenér Richard Pickl za mnou do Česka nemůže, když tu chybí sníh, tak jsem za ním vyrazila já do Ramsau, kam se na zimu stěhuje celý americký tým,“ líčí Ledecká.

Strachová je zvyklá

Ani Strachovou rozmary letošní zimy příliš nerozhází. „Jsme zvyklí, že program na začátku sezóny se často liší od reality,“ přiznává.

„Ale my hodně trénujeme v oblasti Schladming, Reiteralm, Ramsau, kde jsou podmínky pro trénink naprosto perfektní. Sice na pohled ta zima není moc hezká, ale nikde jsme neměli problémy s tréninkem,“ pochvaluje si vlajkonoška české výpravy.

Můstků je však po Evropě výrazně méně než sjezdovek, skokany na lyžích hledání vhodných podmínek pro trénink trápí víc. Část reprezentace odletěla na závody do Japonska, ale Roman Koudelka s Jakubem Jandou se rozhodli připravovat v Evropě.

„Špatné sněhové podmínky jsou velkou komplikací. I přes zdravotní problémy jsem toho mohl naskákat mnohem víc, ale nebylo kde. V Itálii nás nechali skákat jen na malém můstku, velký ani nepřipravili. Jindy mám v téhle fázi sezóny sto třicet skoků, teď dvaadvacet,“ vypočítává Koudelka.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články