Hlavní obsah

Biatlonový král Björndalen se ve 40 chystá na život bez závodění

Jen málokterý sportovec se může pochlubit tolika úspěchy jako norský biatlonista Ole Einar Björndalen. Majitel 11 olympijských medailí a dalších 39 cenných kovů z mistrovství světa by svou úchvatnou kariéru rád vyšperkoval na nadcházející olympiádě v Soči, kde může překonat svého slavného krajana Björna Dählieho a stát se nejúspěšnějším sportovcem v historii zimních her. Po letošní sezoně hodlá šestinásobný vítěz Světového poháru, který 27. ledna oslaví čtyřicetiny, s vrcholovým závoděním skončit.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Norský biatlonista Ole Einar Björndalen.

Článek

"Jsem motivovaný výhrami, ne Dählieho rekordem. Dokud mě to bude bavit, budu pokračovat. Myslím, že stále můžu vyhrávat," řekl po předchozích olympijských hrách biatlonový král, jenž ve Vancouveru 2010 rozšířil svou sbírku pod pěti kruhy na šest zlatých, čtyři stříbrné a jednu bronzovou medaili.

V individuálních závodech už sice Björndalen nezáří jako dřív, svá slova dokládá především ve štafetách, v nichž na posledních třech světových šampionátech získal dalších pět titulů. Jeho celková bilance z mistrovství světa tak čítá 19 zlatých, 11 stříbrných a devět bronzových cenných kovů. Na loňském MS v Novém Městě, kde pomohl k triumfu mužské štafety, mu navíc jen těsně unikla medaile ze sprintu.

Björndalenovu pozici nejlepšího biatlonisty všech dob umocňuje i rekordních 93 výher v závodech Světového poháru (do této bilance se započítávají i OH a MS). Pověst vynikajícího lyžaře navíc potvrdil i jedním triumfem v SP v běhu. Z celkového prvenství v seriálu se poprvé radoval v roce 1998, svůj šestý a dosud poslední primát slavil o 11 let později.

Rodák z Drammenu začal s biatlonem jako dvanáctiletý, poprvé na sebe výrazně upozornil v roce 1993, kdy na juniorském mistrovství světa v Ruhpoldingu získal tři zlata. Následující sezonu už pronikl do nabité seniorské reprezentace, při své premiéře pod pěti kruhy v Lillehammeru ještě vyšel naprázdno.

Björndalen: V příští sezóně ještě budu určitě biatlonistou

Mezi dospělými se na velké akci poprvé prosadil na stupně vítězů na MS 1997 v Osrblie, kde vybojoval bronz ve stíhacím závodě. O rok později v Naganu získal díky triumfu ve sprintu svou premiérovou olympijskou medaili, na dalších hrách v Salt Lake City slavil hned čtyřikrát. Tento unikátní kousek se mu později povedl i na světových šampionátech v Hochfilzenu a Pchjongčchangu v letech 2005 a 2009.

Za Björndalenovými skvělými výsledky stojí jeho vůle neustále na sobě pracovat. "Každý rok něco měním. Kdybych neudělal změny, bylo by to nudné," podotkl kdysi Nor, který si během závodů bral svou pušku i do postele. Výjimku dělal jen tehdy, když ho doprovázela jeho manželka a bývalá italská biatlonistka Nathalie, s níž se předloni rozvedl.

"Mám nějaké plány do budoucnosti, ale ještě si nejsem stoprocentně jistý, co budu dělat. V klidu si to promyslím. V příští sezóně ještě budu určitě biatlonistou a chci si ji co nejlépe užít," prohlásil loni jeden z nejúspěšnějších sportovců historie, jenž jako své koníčky uvádí motorky, kola a lezení po skalách.

Reklama

Související témata: