Hlavní obsah

Mandle musely pryč. Kožíšek přesto stihl nominací udělat radost i dědečkovi

Michal Osoba (Soči)Právo

Když se o Vánocích sešla rodina Kožíškova, měla ke svátečním hovorům i sportovní téma. Dušan Kožíšek v běžecké stopě i jeho bratranec Čestmír na skokanských můstcích bojovali o olympijskou účast. Nakonec obstáli s padesátiprocentní úspěšností, do Soči vyrazí jen Dušan.

Foto: SLČR/Radek Petrášek

Dušan Kožíšek se může těšit na olympijský start, loni takhle sprintoval při MS ve Val di Fiemme.

Článek

„Kdyby nám to vyšlo oběma, hlavně děda by měl obrovskou radost," přiznává běžec na lyžích. „Kdysi trénoval reprezentanty ve skoku i v kombinaci, tak alespoň ta moje nominace je pro něj satisfakcí. Už hůř chodí, ale všechny závody sleduje u počítače nebo televize," říká Kožíšek.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Vstup do sezóny měl nepovedený, nedařilo se mu ani v oblíbených sprintech. Na vině byla i podzimní pauza vynucená operací mandlí. „Na tu se chodí po sezóně, ale u mě to byl akutní případ," vysvětluje nezvyklé načasování. „Na jedné mandli jsem měl absces. Zkoušeli ji vyčistit, ale hned se to zase zaplnilo hnisem. Mandle musely pryč," líčí.

Návrat do formy byl pozvolný. A tak se dvojnásobný medailista z MS v týmovém sprintu o nominaci třásl do poslední chvíle. Z pozice náhradníka se ale přece jen do Soči dostal. „Byl jsem první na čekačce, počítal jsem s tím tak na devadesát procent. Doufal jsem, že trocha té spravedlnosti na světě je," pokračuje.

Kvůli pozdější nominaci ale nestihl vysokohorské soustředění reprezentace na Passu Lavazé. „Jezdil jsem na Mísečkách, ale tratě nebyly moc upravované, stopa na klasiku vůbec. Snad bude platit, že těžko na cvičišti, lehko na bojišti," dodává Kožíšek.

Reklama

Související témata: