Hlavní obsah

Černík: Rozhodčí nemá cenu řešit. Hlavně, že Šárku nemusel odvážet vrtulník

Krasnaja Poljana

Po prvním finále byla Šárka Pančochové na zlaté pozici. Jenže její trenér Martin Černík se myšlenkami na historickou medaili pro český snowboarding nezaobíral. Před jeho svěřenkyni se dostaly čtyři závodnice, od bronzu Pančochovou dělil jediný bod.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Snowboardistka Šárka Pančochová a její trenér Martin Černík při tréninku v Krasné Poljaně.

Článek
Fotogalerie

Kdyby předvedla stejně ohodnocenou jízdu jako v semifinále, brala by jednadvacetiletá rodačka z Uherského Brodu bronz. Ale to jsou kdyby... „Nad tím nepřemýšlíš. Rozhodčí dávají body podle svého úsudku, jsou zvyklí koukat na ty jízdy detailně," vysvětluje Černík, legenda českého freestyle snowboardingu.

Kvalitu jízdy známkuje šestice sudích. „Hodnotí celkový dojem. Plynulost průjezdu, obtížnost triků, jakou cestu si vyberete," vysvětluje Pančochové kouč. Jako u všech sportů, kde vítěze určuje rozhodcovský sbor, tak ve slopestylu občas dochází k pocitům nespravedlnosti.

„Rozhodování není vždy objektivní, je tam lidský faktor. Ale to nemá cenu řešit, chceme se soustředit hlavně na to, aby se Šárka zlepšovala. To je jediné, co můžeme dělat," mávl rukou nad spekulacemi, zda by si Pančochová medaili za první finálovou jízdu nezasloužila.

„Samozřejmě bych si jako trenér přál, aby dostala víc. Mohla být klidně třetí, ale to si myslím já a já nejsem rozhodčí," smířeně vyprávěl. „Holka, která skončila třetí, nepředvedla tak technicky náročné triky, ale asi měla super provedení, já tu jízdu neviděl," říkal na adresu Britky Jonesové. Čtvrtá Švýcarka Candrianová porazila Pančochovou o pouhých 0,75 b. „Předvedla trik 1080. A je skvělý, že se holka hecne a dá takhle těžký skok," uznal Černík.

A řešil mnohem podstatnější věci poté, co jeho jednadvacetiletá svěřenkyně v extrémním parku Roza Chutor ve druhé finálové jízdě po prvním skoku přetočila trik, tvrdě dopadla na zem a udeřila se do hlavy. V cílovém prostoru pak ukazovala rozbitou helmu. "Hlavně, že se zvedla, je celá a odešla po svých," prohlásil s úlevou Černík. "Medaile to není, jsem ale rád, že Šárka není rozlámaná. Hlavně, že jí odsud neodvezli vrtulníkem," doplnil.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články