Hlavní obsah

Nováková zlomila hůlku a na OH vypadla ve čtvrtfinále sprintu

Aktualizováno

Běžkyně na lyžích Petra Nováková zlomila na startu čtvrtfinále sprintu na olympijských hrách hůl a do dalších bojů nepostoupila. Do cíle šestičlenné rozjížďky dojela

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Petra Nováková během olympijského sprintu.

Článek

Dvacetiletá Nováková překvapila už postupem z kvalifikace. Na startu čtvrtfinále po výstřelu zabrala a v tu chvíli zlomila levou hůlku, velmi pravděpodobně o stojánek u startovacího zařízení. Navíc se krvavě poranila, neboť ve snaze se odpíchnout si zabodla pahýl do stehna.

Chvilku trvalo, než dostala od trenéra Lukáše Krejčího náhradní hůl, ale to už ztrácela na soupeřky přes třicet metrů. Přesto závodnice Slovanu Karlovy Vary bojovala a nedojela v rozjížďce poslední. Předstihla Italku Gretu Laurentovou, která na trati spadla. Do semifinále postoupily Norka Flugstad Östbergová a Švédka Ida Ingemarsdotterová.

"Byla to smůla, nikdy se mi to nestalo, ale snažila jsem se bojovat. Aspoň mě všichni viděli," řekla Nováková. Jejím největším dosavadním úspěchem bylo 19. místo ve sprintu v Lenzerheide v rámci letošní Tour de Ski. "Takže jsem ráda, že jsem byla ve finále, byl to můj sen," prohlásila.

Další čeští běžci do vyřazovacích bojů nezasáhli. Karolína Grohová, Aleš Razým i Dušan Kožíšek vypadli už v kvalifikaci.

Reklama