Hlavní obsah

Novákové zlomená hůl vzpomínky na olympijský sprint nezkazí

Michal Osoba (Soči)Sport.czPrávo

Na startu zabrala a najednou uslyšela křupnutí. Levá hůl Petry Novákové se rozlomila na dvě a česká lyžařka už jen sledovala, jak ji ve čtvrtfinále sprintu soupeřky ujíždějí. Zhruba sto metrů se mohla spolehnout jen na bruslení a jednu hůl, než jí čeští servismani podali druhou. S postupovými nadějemi byl samozřejmě konec, dvacetiletá běžkyně ale i tak konečným 24. místem zaznamenala životní výsledek.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Petra Nováková během olympijského sprintu.

Článek

„Asi jsem hůl zlomila o startovací box. Pak už jde jen o to neztrácet čas čučením, co se stalo, a snažit se dojet balík," popisovala. Nakonec se jí ještě povedlo předjet Italku Laurentovou, která spadla v jednom ze sjezdů.

Smolný moment ale rodačku z Karlových Varů o radost nepřipravil. Vždyť vyjma etap Tour de Ski nikdy ve Světovém poháru ve třicítce nebyla. V areálu Laura postoupila z kvalifikace jako jediná z českých sprinterů. „Před závodem jsem si říkala, že za třicítku bych byla nejšťastnější na světě," přiznávala Nováková, která před dvěma lety prodělala mononukleózu.

„Bylo znát, že jsem tehdy neabsolvovala žádnou letní přípravu. Teď jsme do toho šli fakt naplno," říká. Pomáhá jí také fungování ženské reprezentace v čele s lídrem Evou Vrabcovou-Nývltovou. „Když se někomu daří, přenese se to na celý tým," pochvaluje si.

Nováková vedle sportu stíhá studium Vysoké školy chemicko-technologické, obor forenzní analytik. „Přinesou mi do laboratoře nějaký neznámý vzorek a já určím, co to z kriminalistického pohledu je," vysvětluje. Na desítky seriálu z kriminalistického prostředí se ale nedívá. „Kolikrát tam jsou nesmysly," usmívá se.

Reklama