Hlavní obsah

Pilotka Gisinová se po zraněních dočkala olympijského zlata

Krasnaja Poljana

Sníh vždy vyloudí na tváři Dominique Gisinové úsměv a po dnešku se švýcarská lyžařka může smát o to víc. Po sérii zranění a pádů na velkých akcích se na hrách v Soči dočkala životního úspěchu - stala se olympijskou vítězkou sjezdu, v kterém zlato získala společně s Tinou Mazeovou.

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Euforická reakce Dominique Gisinové po olympijském sjezdu. Švýcarka se podělila o zlato se Slovinkou Mazeovou.

Článek

Před čtyřmi lety ve Vancouveru skončila sjezd v slzách. Cílem místo na lyžích proletěla po pádu na posledním skoku v kotrmelcích. Už tenkrát ale slavný Bernhard Russi předpovídal, že v Soči uspěje. "A dnes vyhrál svoji sázku. Já už v to skoro nedoufala, ale teď jsem přešťastná," plakala Gisinová, tentokrát štěstím.

Osmadvacetiletou lyžařku často brzdila v kariéře zranění .Podstoupila několik operací kolen a trápily ji další komplikace. "Znám hodně doktorů a fyzioterapeutů. Mám za sebou tolik zranění, jako málokdo za celou kariéru," řekla Švýcarka.

Proto málem s lyžováním skončila a stala se vojenskou pilotkou. "Lyžování a létání jsou moje vášně. A když jsem byla hodně zraněná, tak jsem si řekla, že potřebuji náhradní plán a tím bylo létání," vyprávěla.

Miluji svobodu ve vzduchu

V roce 2007 ale skončila pátá ve sjezdu na mistrovství světa a zůstala u lyží. Létání však sbohem nedala, udělala si pilotní zkoušky na malá letadla. "Odlétám za rok pětadvacet hodin, je to skvělá relaxace. Rychlost a příroda spojuje lyžování a létání a já miluji tu svobodu, když je člověk sám ve vzduchu," řekla.

Není divu, že miluje letiště, která většinou sportovci cestující po světě příliš nemusí. Na otázku, jestli je lepší sníh, nebo vzduch, ale řekla jasně: "I když miluji létání, tak na prvním místě je sníh. Když venku sněží, hned mám dobrou náladu."

Vítězka dvou sjezdů Světového poháru z roku 2009 teď bude mít při sněžení možná ještě širší úsměv než kdykoli předtím. "Všechno jsem v kariéře obětovala, abych se mohla radovat z téhle medaile. Žiju svůj sen," zářila Gisinová.

O svoji radost se ještě pod svahem rozdělila s prarodiči. Po telefonu si s nimi povídala o závodu. "Bylo to dojemné. Vždycky mi drží palce a prožívají všechny závody se mnou. A tohle byl můj nejbláznivější den," řekla Gisinová.

Reklama