Hlavní obsah

Slopestyle lyžařů ovládli na OH Američané v čele s Christensenem

Aktualizováno

Olympijskou premiéru slopestylu na lyžích ovládli Američané. Zlato v Extreme Parku v Roza Chutor získal Joss Christensen před Gusem Kenworthym. Největší favorit Nicholas Goepper, úřadující vítěz X-Games, skončil třetí. Český reprezentant Marek Skála nepostoupil do finále z kvalifikace, obsadil 26. místo.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Americký akrobatický lyžař Joss Christensen

Článek
Fotogalerie

Dvaadvacetiletý rodák ze Salt Lake City dnes soutěži vévodil od počátku do konce. Christensen vyhrál obě kvalifikační kola a nejvyšší body získal i v obou finálových jízdách. Jako jediný ze závodníků inkasoval od rozhodčích pokaždé více než 90 bodů. Jeho nejvydařenější představení z první finálové jízdy ocenili známkou 95,80 bodu.

"Jsem v šoku," reagoval na suverénní vítězství Christensen. "Jsem nadšený, že jsem vepředu se svými kamarády. Ameriko, dokázali jsme to," prohlásil.

Kenworthy se ke stříbru probojoval z pátého místa v druhém finálovém kole, v němž získal 93,60 bodu. Na třetí příčku odsunul vítěze dvou posledních ročníků X-Games Goeppera, jenž byl po první jízdě druhý a v závěru už nedokázal na Kenworthyho zlepšení odpovědět.

Náladu mu to ale nezkazilo. "Cítím se úžasně. Myslím, že to dneska byla ta nejlepší přehlídka výkonů, jaké jsme kdy v našem sportu viděli, takže jsem šťastný," prohlásil Goepper.

Tři Američané získali všechny tři medaile na zimních olympijských hrách potřetí v historii. Poprvé kompletně ovládli stupně vítězů krasobruslaři v Cortině v roce 1956, snowboardisté je v U-rampě napodobili v roce 2002 na domácích hrách v Salt Lake City.

"Tohle je něco, na co si ani nedovolíte pomyslet. Pořád nemůžu uvěřit, že se to stalo," žasl trenér Američanů Skogen Sprang. V elitní desítce totiž nechyběl ani čtvrtý z jeho svěřenců, Bobby Brown skončil devátý.

Akrobatické lyžování:
Slopestyle - muži:
1. Christensen 95,80 b.
2. Kenworthy 93,60
3. Goepper (všichni USA) 92,40
4. Haatveit (Nor.) 91,80
5. Woods (Brit.) 86,60
6. Harlaut (Švéd.) 84,40
7. Aurdal (Nor.) 81,80
8. Henshaw (Austr.) 80,40
9. Brown (USA) 78,40
10. Braaten (Nor.) 66,40
...v kvalifikaci 26. Skála (ČR).

Reklama

Související témata: