Hlavní obsah

Bauer skončil na patnáctce pátý 20 sekund od medaile, pro druhé zlato doletěl Cologna

Aktualizováno

Běžec na lyžích Lukáš Bauer vstoupil do olympijských her pátým místem v pátečním závodu na 15 km klasickým způsobem. Svou nejoblíbenější trať zvládl v čase 39:28,6 min. a od bronzu jej dělilo dvacet sekund. Zcela bezkonkurenčně si dojel pro druhé zlato na hrách v Soči Švýcar Dario Cologna, který stříbrnému Švédovi Johanu Olssonovi nadělil bezmála půlminutu. Bronz vybojoval další Švéd Daniel Richardsson.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lukáš Bauer na trati olympijského závodu v běhu na 15 km klasicky.

Článek

Rychlé tempo v intervalovém závodu, který se jel v deseti stupních nad nulou a někteří běžci do něj vyrazili dokonce v kraťasech, rozjel překvapivě Fin Iivo Niskanen, jehož nejrychlejší časy začal až v polovině trati mazat Cologna. V druhé polovině závodu už jasně udával notu švýcarský rychlík. V závěru dokonce dojel před stadiónem Olssona, který vyrážel do stopy o půl minuty před ním.

Sedmadvacetiletý Cologna, který po operaci kotníku vynechal většinu sezóny, získal třetí zlatou olympijskou medaili. Před čtyřmi lety ve Vancouveru triumfoval na volné patnáctce. "Už prvnímu zlatu tady jsem po zranění nemohl uvěřit, tohle je úžasné. Mám za sebou perfektní závod. Věděl jsem, že to bude náročné, tvrdé, ale byl jsem na to připravený," řekl Cologna, mistr světa z Val di Fiemme 2013 a trojnásobný vítěz etapové Tour de Ski.

Bauer rozjel závod volněji a na prvním mezičase byl jedenáctý. S přibývajícími kilometry se posunul o několik míst vzhůru a v polovině závodu měl ztrátu necelých dvacet sekund na třetího Olssona. Odstup pak dokázal udržet až do cíle a ve skupince běžců, která se rvala o co nejlepší umístění v první desítce, se nakonec vešel na páté místo.

To je pro Bauera třetím nejlepším individuálním výsledkem na OH. Nestal se ale druhým běžcem historie, který na patnáctce získal tři cenné olympijské kovy po sobě. Po stříbru z Turína 2006 a bronzu z Vancouveru 2010 vyšel naprázdno.

Hodně smutný byl v cíli zmiňovaný Niskanen, který před startem nepatřil do širšího okruhu favoritů. Premiérová olympijská medaile mu totiž unikla o pouhé dvě destiny sekundy a dvaadvacetiletý závodník se musel smířit s nepopulární "bramborou".

Rusové překvapivě do závodu nenasadili Alexandra Legkova, jenž před dvěma týdny ovládl tuto disciplínu na Světovém poháru v Toblachu.

Běh na lyžích:
Muži - 15 km klasicky:
1. Cologna (Švýc.) 38:29,7
2. Olsson -28,5
3. Richardsson (oba Švéd.) -38,8
4. Niskanen (Fin.) -39,0
5. Bauer (ČR) -58,9
6. Jespersen (Nor.) -1:00,9
7. Bessměrtnych (Rus.) -1:08,0
8. Teichmann (Něm.) -1:12,7
9. Poltoranin (Kaz.) -1:13,5
10. Hellner (Švéd.) -1:17,2.

Reklama

Související témata: