Hlavní obsah

Samkovou naštvaly tři pády. O medaili se porve na ovečce a s vlky na hlavě

Krasnaja Poljana

Mrzutosti provázely předposlední přípravu české reprezentantky ve snowboardkrosu Evy Samkové před nedělním závodem na zimních olympijských hrách v Soči. Nejprve sledovala, jak jednu soupeřku zdravotníci odvážejí ze svahu ve vakuovém lůžku na saních, další rivalka plivala po karambolu před cílem krev, samotná Samková při každé tréninkové jízdě spadla.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Snowboardistka Eva Samková se svým olympijským prknem s ovečkou a helmou s vlky.

Článek

„Nedala jsem ani jednu jízdu v celku. Rozhodli jsme se namazat prkna stejně jako na závod a byla hodně rychlá. Spadla jsem v první jízdě, pak v druhé i třetí. Navíc mě začal trošku bolet zadní stehenní sval, takže mi nohu uvolňovala fyzioterapeutka a dávala mi tejpy přímo na startu," líčila dvacetiletá rodačka z Vrchlabí.

Pády v přípravě příliš nepomáhají psychickému rozpoložení adeptky na medaili. „Jsou nepříjemné, nejde o ideální stav. Pochopitelně nejsem v nejlepší náladě, ale v minulosti jsem měla horší stavy. Byla jsem na sebe naštvaná hodně, nyní jen trošku," krčila rameny.

„Skutečnost, že se předposlední trénink nevydařil, je pouze otázka hlavy. Je zvyklá, být ze všech nejlepší a najednou někde dvakrát spadla a nečněla nad ostatními. Možná se i lekla rychlosti, protože máme nového člověka na mazání prken a Eva vážně jezdí rychleji," vykládal trenér Jakub Flejšar.

Samková ujišťovala, že do nedělního závodu bude v pohodě. „Už ve čtvrtek jsem si vypnula internet, vůbec nesleduji facebook či další sociální sítě. Koukám jenom na seriály. Přátelé nebo třeba Hello Ladies, kde figurují takoví dva trapní a vtipní týpci," předkládala recept na vyčištění hlavy druhá z posledních X-Games a vítězka tří závodů Světového poháru. „Já moc neřeším pořadí. Soustředím se hlavně, abych trať dobře projela. Štve mě, pokud jezdím špatně, ale tíhou odpovědnosti ze závodu se nestresuji," ujišťovala s úsměvem závodnice, která před rokem v Soči vyhrála kvalifikaci. „Pak jsem ale spadla v závodě z prvního místa."

Šelmy se jí zamlouvají

Pro bitvu o medaili má připravené speciální prkno, na němž je nakreslená ovečka. Na helmě má Samková vlky. „Vše připravila kamarádka, která mi designovala i polepy na auto. Pojedu na ovečce a za mnou poběží vlci," říkala česká reprezentantka a vysvětlovala, proč vybrala právě divoké šelmy k designové úpravě helmy. „Moc se mi líbí. Jsou volní, krásní. Ztotožňuji se s nimi."

Už tradičně bude mít obličej vyzdobený nakresleným knírkem. „Dostala jsem od známých podobu více druhů, vše jsem si vyfotila do mobilu a jeden prostě vyberu. Určitě bude v národních barvách. Hlavní však je, abych jela lépe, než při pátečních trénincích," smála snowboardkrosařka před debutem na olympijských hrách, kde už stihla zajít i na hokej. „Byli jsme na utkání se Švédskem, což bylo smutné. Kdyby prohráli i s Lotyšskem, to už by byla ostuda."

Reklama

Související témata: