Hlavní obsah

Ambice byly vyšší, uznal Matura po noční bitvě skokanů

Soči

Osmnáctým místem na velkém můstku vylepšil svůj nejlepší olympijský výsledek, ale žádnému velkému jásotu nejlepší český skokan na lyžích Jan Matura nepropadal. I v silně proměnlivých podmínkách totiž doufal v lepší vystoupení.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Český skokan na lyžích Jan Matura během závodu na velkém můstku v Soči.

Článek

Počasí dnes ke skokanům příliš spravedlivé nebylo...

Oproti tomu, jak to vypadalo, když jsme sem přijeli, to bylo relativně dobré. Ale každý poryv je znát, ve druhém kole to nebylo ideální. Měl jsem jeden z největších přípočtů, skok ve druhém kole taky nebyl tak dobrý jako v prvním, to se pak horko těžko něco vytváří.

Byl dnes vítr neproměnlivější za dny, kdy tu skáčete?

Asi ano, i když i páteční kvalifikace se skákala za silného větru. Ale v letošní sezóně foukalo snad na každých závodech a buď máte štěstí, nebo ne.

Byla ve hře i varianta odsunutí závodu?

Ke konci už se vítr uklidňoval. Ke skoku na lyžích prostě patří štěstí a dneska na mé straně nebylo. V prvním kole jsem předvedl myslím povedený skok, na páté místo jsem měl malou ztrátu, nějaké tři body. Pořád je to moje nejlepší umístění na olympiádě, ale je jasné, že ambice byly vyšší.

Třeba budete mít šanci ještě svůj olympijský výsledek za čtyři roky vylepšit. Podívejte na Japonce Kasaie, který skončil v 41 letech těsně druhý...

Já v jednačtyřiceti na můstku jako skokan rozhodně nebudu. Japonci mají jiný styl života, dožívají se vyššího věku a mají lépe nastavené podmínky. Nikdo je nehází v tomhle věku do starého železa, když se jim dá čas, můžou zazářit později. U nás to aplikovat nejde.

Závod skončil až v půl dvanácté večer místního času. Jak jste se s tím srovnával?

My se nepřeorientovávali na ruský čas a na závody od šesti sedmi večer jsme zvyklí, takže to nebyl žádný problém. Vstávali jsme kolem jedenácté a chodili spát třeba až ve tři.

Reklama

Související témata: