Hlavní obsah

Strůjci zlatého triumfu Samkové? Sochař a kaskadér, od nichž opisuje svět

Soči

Marně se snažili skrývat dojetí. „Flaška brečel jako malé dítě,“ ukazoval trenér Evy Samkové Marek Jelínek na svého kolegu Jakuba Flejšara. „Já teda taky, ale už jsem vyschnul… Jo, vy už nahráváte? Tak já jsem samozřejmě nebrečel, jsem drsňák,“ vtipkoval s novináři Jelínek, jeden ze strůjců skvostně se rozvíjející kariéry Evy Samkové.

Foto: Morry Gash, ČTK/AP

Olympijské medailistky ze snowboardkrosu. Zleva bronzová Chloe Trespeuchová z Francie, zlatá Eva Samková a stříbrná Dominique Maltaisová z Kanady.

Článek
Fotogalerie

Když se čerstvé olympijské vítězky zeptáte, v čem je její síla, díky níž dominuje snowboardovému světu, odvětí: „V trenérech." Dva muži, kteří její kariéru nasměrovali až k olympijskému zlatu, přitom nejsou profesionálními kouči, kteří si snowboardingem vydělávají. Naopak do fungování týmu vrážejí finance získané ve svých „civilních" profesích.

Reprezentační kouč Jelínek se přes léto mění v kaskadéra, odvážnými kousky obohatil filmové fantasy série Blade či Letopisy Narnie. Třiatřicetiletý Flejšar, jehož maminka je známou návrhářkou ve studiu E-Daniely, se zase realizuje v sochařství. „Dělám dřevěné plastiky pro soukromé osoby do designových prostorů. Tím vydělávám přes léto," vysvětluje.

Flejšar chce končit

Po sezóně má v plánu svět ostrých soubojů ve sněhovém korytě opustit. „Řekl jsem, že to dotáhnu na olympošku a pak skončím. Asi si to nerozmyslím, i když jsem z toho teď naměkko," neskrýval Flejšar. „Doteď jsem náš sport dotoval z těch sochařských peněz. Ale teď chci zkusit rok bez cestování a ježdění po světě, uvidím, jaké to bude. Když to nepůjde, vrátit se doufám budu moct vždycky," věří.

Samkové je líto, že příští sezónu bude závody obrážet zřejmě bez svého kamaráda a kouče, jenž ji vedl od juniorských let. „Tohle vítězství je pro něj, když chce končit," hlásila Samková. „Aspoň si to myslí on, že skončí," šibalsky zamrkala.

Osmatřicetiletý Jelínek se zatím snaží svůj čas mezi snowboardingem a natáčením dělit. „Ale není to snadné, dřív jsem dělal kaskadéřinu celý rok, teď jen v létě. Nestíhám se připravovat fyzicky a je těžké se zařadit do té skupiny, když máme v Čechách řadu dobrých kaskadérů," přiznává. „Ale pořád je tam ta psychická zátěž desetkrát menší, než u snowboardingu," s úsměvem hlásil pár minut po zlaté jízdě Samkové.

Jak tedy z kombinace těchto dvou profesí vznikne tým, jenž vychová nejlepší snowboardkrosařku světa? Cesta to byla dlouhá, Jelínek ji nastoupil spolu s momentálně zraněnou českou mužskou jedničkou Michalem Novotným. „S ním jezdím po závodech už jedenáct let. Všechny věci, které teď používá Evka, jsme vymysleli už tenkrát," říká Jelínek, pod jehož vedením vyhrál Novotný dva závody Světového poháru.

Zapojil víc fyziky

Jako původem gymnastický trenér začal měnit zaběhnuté fungování snowboardkrosové přípravy od základů. „Když jsem k tomu přišel, vypadala ta disciplína úplně jinak, připomínala spíš freestyle na prknech," vzpomíná Jelínek.

Zapojil své gymnastické zkušenosti i exaktní fyziku. „Každá překážka vyjadřuje specifickou techniku přejetí a my víme, jak by to mělo fyzikálně vypadat. Spočítáte si křivky, úhly, to jsou základy biomechaniky. Ostatní to nevědí, nejsou vystudovaní trenéři, spíš bývalí závodníci, kteří se rozhodli, že budou trénovat podle toho, co viděli a zažili. Sport je ale jinde, máme náskok," hřeje Jelínka.

Jenže konkurence nespí, a tak své snowboardkrosové fígle musí český tým fungující ve skromných podmínkách schovávat. I když by se z hlediska tréninkových podmínek i vyšší konkurence mnohdy vyplatilo spojit se s některou ze zahraničních reprezentací, Češi jdou radši svou cestou. „Kdybychom jezdili s někým, budou se snažit od nás dál opisovat a obšlehnout ty věci, které děláme," tuší Jelínek. „Už teď nás díky všem nahrávacím a záznamovým zařízením svět dohání," všiml si.

Reklama

Související témata:
Sochař