Hlavní obsah

Kus bronzu patří do Šumperku, smál se Kanaďan Hudec. Čekal, že ho o medaili připraví Bank

ram (Soči)Sport.czPrávo

Narodil se v Česku, ale zemi pořádně poznal až jako dospělý kluk. Janu Hudcovi nebyl ještě ani rok, když jeho rodiče emigrovali. Přes Jugoslávii a Rakousko se dostali do Kanady. Nyní dvaatřicetiletý borec se za oceánem prosadil až do elitního lyžařského výběru. A v neděli získal na olympijských hrách v Soči bronzovou medaili v super-G.

Foto: Mike Segar, Reuters

Kanadský lyžař s českými kořeny Jan Hudec se raduje ze zisku olympijského bronzu.

Článek

„Její část patří i Šumperku, kde jsem se narodil a pořád se do města vracím za příbuznými. Mám tam strýčky a bratrance, byl jsem u nich během vánočních svátků na řízcích,“ smál se po nedělním závodě Hudec, který má přítelkyni z Olomouce.

Je velký kamarád s českým lyžařem Ondřejem Bankem, při závodech spolupracují a předávají si informace. „Hned jsem Honzovi v cíli gratuloval. On byl strašně zklamaný po nevydařeném sjezdu. A když jsem dojel sedmý v kombinaci, tak měl řeči, že je až druhý nejlepší sjezdař v Šumperku,“ smál se třiatřicetiletý Bank.

„Já byl zase strašně pyšný na Ondru, když jel sjezd do kombinace. Jako lyžař si uvědomuji, jak bolestivá jsou všechna zranění a hlavně návraty. Sjezd jel parádně, ve slalomu neměl moc štěstí. Ale i tak šlo o skvostný výsledek,“ vracel Hudec kompliment kamarádovi, když spěchal na dopingovou kontrolu v areálu Roza Chutor.

K bronzu přispěla také Bankova strategie

Část jeho úspěchu padá i na Bankova bedra. „Studovali jsme společně trať super-G,“ hlásil český borec. „Spekulovali jsme, jak nadjet zatáčku před skokem. Ondra vymyslel dobrou stopu. Jeli jsme jí oba,“ přitakával Hudec. „Naše spolupráce je bezvadná. Ondra má malý tým, ale jsme jako bratři. Často máme stejné nápady při prohlídkách trati,“ vykládal borec, který i přes roky za oceánem skvěle vládne rodným jazykem.

V cíli byl v naprosté extázi. Rukama kynul davům, hůlkami dirigoval bouřící fanoušky. „Přišlo hodně lidí z kanadské výpravy a mě zaplavila euforie,“ vysvětloval a chválil kamaráda za senzační výkon v super-G. „Přišli za mnou, abych šel dělat rozhovor do televize jako jistý medailista. Bylo ale odjetých teprve třicet závodníků. Tak jim říkám, že nikam nejdu, protože je nahoře ještě Ondřej Bank. Koukali na mě jako na blázna, ale já mluvil vážně. A málem mě o medaili fakt připravil,“ říkal Hudec a plánoval bouřlivou oslavu: „Vezmu všechny přátele a postupně se zastavíme v Kanadském, Rakouském i Italském olympijském domě. Bude to veliké.“

Reklama

Související témata: