Hlavní obsah

Holky si málem musely za jízdy otírat dešťovou vodu z brýlí, hlásila Strachová po rychlém konci

Krasnaja Poljana

V hustém lijáku vyrazila na trať obřího slalomu na zimních olympijských hrách v Soči česká lyžařka Šárka Strachová. Krátce po startu se nevešla do jedné z branek a závod pro ni skončil už v prvním kole. „Je škoda, že zrovna na olympijský závod vyjde tak špatné počasí,“ posteskla si devětadvacetiletá reprezentantka.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Šárka Strachová

Článek

Jak velké je zklamání z výpadku už v prvním kole obřího slalomu?

Jde o součást našeho sportu. Je škoda, že jedu po čtyřech letech obří slalom na olympiádě a vyšlo takové špatné počasí. Od rána lilo a trať vypadala jako při závodě na konci dubna. Vypadla jsem hned v úvodní pasáži, takže vlastně ani nevím, jak sjezdovka byla nebo nebyla rychlá.

Od rána ve středisku Roza Chutor děsně pršelo. Poškodily provazy vody padající z oblohy trať hodně?

Nebyla ještě úplně nejhorší. Kromě prudké pasáže, kterou jsem viděla z lanovky, byla celkem dobrá. Samozřejmě místy byly rýhy a přední čísla měla určitě výhodu. Nicméně organizátoři pistu upravili chemicky, dokonce použili nějaký nový prostředek, takže nebyla zlá. Problém byl s viditelností, která byla samozřejmě špatná. Holky v cíli se smály, že si musely během jízdy brýle skoro otírat. Závod vůbec neměl zimní olympijskou atmosféru.

Baví vůbec závodnice lyžování v lijáku provázejícím olympijský závod v obřím slalomu?

Jde o součást lyžování. Kolikrát v dešti trénujeme, tudíž dojde i na závody v dešti. Jen jich je v letošní sezóně nějak moc. Už jsme soutěžily ve stejných podmínkách v Lienzu, v Bormiu i Kranjské Goře. Počasí letos úplně nevychází.

Je horší déšť nebo mlha, která ještě ráno před startem na kopci byla?

Jde o další komplikaci. Není vidět pod nohy. Nedokážu ani říct, jestli je mlha horší než liják. Každopádně obojí je strašně nepříjemné.

Přiblížíte program, který jste měla od startu v kombinaci minulé pondělí až do úterního vystoupení?

Čas utekl rychle, protože jsem měla dobré podmínky na trénink. S výjimkou dne pro obří slalom bylo krásné počasí. Pokud se přes den teploty šplhaly hodně nad nulu, stejně sníh přes noc zmrznul a dalo se skvěle trénovat. Od středy se má počasí umoudřit a zase bude lépe.

Není k vzteku, že právě na závodní den vyjde tak ošklivé počasí?

Zase nemůžeme mít pořád hezky. Dva týdny bylo skutečně nádherně. Je dobře, že sluníčko vyšlo na rychlé disciplíny, kde je počasí důležitější pro bezpečnost. Na druhou stranu, já jsem přijela kvůli obřímu slalomu a slalomu... Ale nemá smysl, abych se vztekala. Stejně nic nezměním.

Reklama