Hlavní obsah

Zlá vteřina! Sám jsem si podrazil nohy, je to trapný, litoval Razým pádu ve sjezdu

Krasnaja Poljana

Ze semifinále postoupili přímo a ani ve finále sprintu dvojic klasickou technikou nebyli čeští běžci na lyžích Martin Jakš s Alešem Razýmem bez šance. Jenže ta se rozplynula ve čtvrtém ze šesti okruhů, když Razým při sjezdu na stadión upadl a nabral časovou ztrátu. „Je to smutný. Raději bych prohrál, že na to nemám, než spadnout,“ mrzelo Aleše Razýma, jehož během rozhovoru utěšovala přítelkyně Šárka Sudová, sestra akrobatky-olympioničky Nikoly.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český běžec na lyžích Aleš Razým na olympiádě v Soči.

Článek

Co se vám vlastně ve sjezdu na stadión přihodilo?

Trať tam byla umydlená, asi jsem si blbě najel. Smekla se mi lyže a podrazil jsem si nohy. Přitom když jsme tu trénovali, mohl jsem to jezdit poslepu.

Mrzí pád o to víc, že jste si ho způsobil sám a ne v kolizi se soupeřem?

Je to takový trapný. Ale stává se to... Sice jsem to neviděl, ale podobně spadl těsně před cílem i Němec Tscharnke.

Co si člověk říká, když se zvedá ze země a vidí, jak se mu soupeři vzdalují?

Že je v haj...

Podepsala se na vašem pádu i únava?

Ten sjezd z kopce opravdu není lehký, ale ještě mi nepřišlo, že bych byl tak hotový, abych nevěděl, co dělám. Prostě taková zlá vteřina.

Cítili jste před vaším pádem, že máte na dobré umístění, třeba i na medaili?

Poté, jak proběhlo semifinále, jsem ve finále nevěděl, co si o nich mám myslet (o soupeřích). Čekal jsem, že se znovu pojede trochu rozvážněji a že i přesto budou lidi odpadat, jako tomu bylo už v semifinále. Proto mě tempo ve finále zaskočilo. Ne sice natolik, abych někde zcepeněl, ale říkal jsem si, kam si ty lidi přišli pro energii...

Kdo byl v tomto ohledu nejaktivnější?

Na mém hned prvním úseku vyběhl Northug, zlomil si hůl, přesto na ostatní ještě najel dvě vteřiny. Nevím, co tam vytvářel, ale byla to poměrně hovadina. Jednou by mu takhle člověk stačil, ale nechápu, že on to zvládnul ještě dvakrát.

Přesto nakonec Norové zůstali bez medaile...

Ole (Hattestad) byl dneska slabší. Asi toho bylo na čisté sprintery dost, protože z nich se to nepovedlo nikomu. Ale abych nekecal...

Trať měla hodně stoupání a klesání. Byla pro sprintery atypická?

Na mistrovstvích světa a olympiádách se těžší tratě dělají. Na Svěťáku se kolikrát jede klasika soupaž, to tady rozhodně nehrozilo.

Reklama

Související témata: