Hlavní obsah

Strachová ve volbách neuspěla, do komise vybrali biatlonistu Björndalena a hokejistku Wickenheiserovou

Soči

Česká lyžařka Šárka Strachová neuspěla s kandidaturou do komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Dvě volná místa získali norský biatlonista Ole Einar Björndalen a kanadská hokejistka Hayley Wickenheiserová.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Sjezdařka Šárka Strachová v olympijské vesnici v Roza Chutor.

Článek

Bronzová olympijská medailistka z Vancouveru Strachová se ucházela o jedno ze dvou míst, které uvolní běžkyně na lyžích Rebecca Scottová a hokejista Saku Koivu, kteří byli zvoleni na osm let na ZOH v Turíně 2006. Měla celkem osm rivalů, vedle Björndalena s Wickenheiserovou například svou soupeřku ze slalomu Tanju Poutiainenovou, trojnásobnou biatlonovou vítězku ze Soči Darju Domračevovou z Běloruska či bývalého švýcarského lyžaře Didiera Cuche.

Své zástupce si v průběhu her volili sami sportovci. V Soči se jich do hlasování zapojilo 80,87 procenta, což je podle vyjádření MOV nový olympijský rekord. Björndalen, který na hrách získal dvě zlata a s třinácti kovy se stal nejúspěšnějším sportovcem v historii ZOH, dostal 1087 hlasů. Pro legendu ženského hokeje Wickenheiserovou, trojnásobnou olympijskou vítězku a sedminásobnou mistryni světa, hlasovalo 758 sportovců. Další pořadí olympijský výbor nezveřejnil.

Po formálním schválení budou noví členové oficiálně uvedeni do komise během slavnostního zakončení olympijských her v neděli 23. února. Komise sportovců má 22 členů, její předsedkyní je německá šermířka Claudia Bokelová.

Členem komise byl do roku 2012 trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný. Po vypršení jeho mandátu se během londýnských her o místo ucházela jeho svěřenkyně Barbora Špotáková, ale stejně jako nyní Strachová neuspěla.

„Já i můj tým jsme pro úspěch udělali maximum. Mrzí mě to, ale konkurence byla opravdu mimořádná. Samotnou mě překvapilo, že neuspěl Didier Cuche, který je ikonou sjezdového lyžování," okomentovala výsledky hlasování bývalá mistryně světa ve slalomu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články