Hlavní obsah

Norští sdruženáři vyhráli soutěž družstev. Češi sedmí, proti minulým hrám si polepšili

Krasnaja Poljana
Aktualizováno

Norské kvarteto vyhrálo díky finiši Jörgena Graabaka soutěž družstev v severské kombinaci na olympijských hrách v Soči. Stříbro získalo Německo před Rakouskem. Češi v sestavě Pavel Churavý, Tomáš Slavík, Miroslav Dvořák a Tomáš Portyk obsadili sedmé místo.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Nor Jörgen Graabak finišoval pro sdruženářské týmové zlato.

Článek

S Graabakem, vítězem individuálního závodu z velkého můstku, se ze zlata radovali Magnus Hovdal Moan, Haavard Klemetsen a Magnus Krog. Norové vyhráli na OH soutěž družstev poprvé od roku 1998 a ukončili panování Rakušanů, olympijských vítězů v týmech z Vancouveru 2010 i z Turína 2006.

Skokanskou část vyhráli Němci před Rakušany a Nory, tato favorizovaná trojice se sjela hned na prvním běžeckém úseku štafety a měla náskok před ostatními. Na třech úsecích nedokázal nikdo ujet, proto se rozhodlo až v tom závěrečném.

Ani poslední trojice se neroztrhla a rozdala si to ve finiši o medaile. Nejrychlejší byl Graabak, který přespurtoval Fabiana Riessleho. Zkušený Rakušan Mario Stecher, člen vítězných týmů z Turína i Vancouveru, na mladší soupeře nestačil.

Češi byli po skoku pátí. Nejdelší pokus předvedl Churavý (125,5 metru). O metr a půl méně skočili Portyk a Dvořák, dostali ale mírně lepší známku, sedmnáctiletý Portyk jako nejlepší z Čechů 113,9 bodu. Slavík skočil 119,5 metru.

Do běžecké štafety na 4x5 km Češi vyrazili s mankem 56 sekund na vedoucí Němce a s náskokem devíti sekund před Japonci. Churavý se na prvním úseku neudržel s Japoncem a předal šestý. Slavík jel celý druhý úsek osamocen a jeho odstup na Japonce vzrostl, zezadu se k němu na půl minuty přiblížili Italové.

Nejlepší český běžec Dvořák šesté místo udržel. Portyk jezdící se speciální dlahou na zraněné ruce neodolal Američanům, ale přivezl sedmé místo mezi devíti účastníky. Češi za sebou vedle Italů nechali i Rusy a vylepšili osmé příčky z Vancouveru 2010 a Turína 2006.

Severská kombinace
Družstva (velký můstek, 4x5 km):
1. Norsko (Moan, Klemetsen, Krog, Graabak) 47:13,5
2. Německo (Frenzel, Kirchheisen, Rydzek, Riessle) -0,3
3. Rakousko (Klapfer, Bieler, Gruber, Stecher) -3,4
4. Francie -1:12,8
5. Japonsko -1:17,1
6. USA -2:21,6
7. ČR (Churavý, Slavík, Dvořák, Portyk) -2:22,6
8. Itálie -2:51,2
9. Rusko -5:36,3

Reklama

Související témata: