Hlavní obsah

Kdyby se ostatní roztrhli, své holky to nenaučí, vyzdvihuje Ledecký, že jeho dcera kombinuje lyže a prkno

Krasnaja Poljana

Šla proti proudu. Nedbala na rady mnoha trenérů a expertů, že si musí vybrat: buď lyžování, nebo snowboard. A i díky tomu se teprve osmnáctiletá Ester Ledecká dostala do špičky v obou odlišných disciplínách. V sobotu ji čeká olympijský paralelní slalom.

Foto: Mike Blake, Reuters

Česká snowboardistka Ester Ledecká vypadla v paralelním obřím slalomu v Soči ve čtvrtfinále.

Článek

Nyní už i ti, kteří Ledeckou zrazovali od kombinování prkna a lyží, uznávají, že se oba sporty můžou docela dobře doplňovat. „Když Ester vloni vlétla do Světového poháru a v sedmnácti tam byla jako úplně nejmladší celkově patnáctá, ostatní trenéři si všímali, že jezdí na prkně úplně jiným způsobem než zbytek startovního pole," vypráví Janek Ledecký, otec sedmé ženy středečního paralelního obřího slalomu.

Sama Ledecká si pochvaluje, jak jí pomáhá, když si před snowboardovými závody zajezdí na lyžích. I na předolympijském soustředění v Rakousku se na nich párkrát svezla. „Trenéři se shodují, že oblouk po zadní hraně vede úplně jinak. To má Ester z lyží. Kdyby se ostatní roztrhli, své holky to nenaučí. A ty disciplíny jsou si bližší, než se zdá, i v načasování oblouku," tvrdí Ledecké otec, jenž je v Soči členem jejího trenérského týmu.

A prospěšnost střídání lyží a snowboardu platí i v obráceném gardu. „Vloni na konci sezóny došlo k tomu, že i lyžařští trenéři začali říkat, že Ester má takový čistý oblouk po hraně díky tomu, že je zvyklá jezdit na snowboardu. Na lyžích totiž oblouk jedete po vnější lyži a vnitřní ho korigujete. To u snowboardu nemůžete, musíte nájezd trefit přesně," vysvětluje úspěšný zpěvák a skladatel. „Takže se teď říká, že na lyžích jezdí dobře díky snowboardingu. To mi přijde jako báječná pointa celého názoru, že si musí vybrat," usmívá se Ledecký.

Proto ani do budoucna nechystá Ledecká specializaci, a tak by se jí třeba za čtyři roky v Pchjongčchangu mohlo povést to, čemu byla blízko už v Soči, tedy startu na olympijských hrách v obou disciplínách. „Samozřejmě, kdyby v jedné z nich začala stagnovat, budeme tu otázku řešit. Ale ona se každým rokem v obou zlepšuje a to jí je teprve osmnáct let. Tak proč nevyužít toho, že ke sportu přistupuje jinak než ostatní," pokládá si Ledecký řečnickou otázku.

Reklama

Související témata: