Hlavní obsah

Čeští biatlonisté ve štafetě na elitní desítku nedosáhli. Triumfovali Rusové

Soči
Aktualizováno

Poslední biatlonový závod na olympiádě v Soči, jímž byla štafeta mužů na 4x7,5 km, ovládli domácí Rusové před Německem a Rakouskem. Favorizovaní Norové propadli na poslední střelecké položce a skončili až čtvrtí. České kvarteto Michal Krčmář, Jaroslav Soukup, Tomáš Krupčík a Ondřej Moravec nedosáhlo na vysněnou první desítku a dojelo až na jedenáctém místě se ztrátou 2,56 na vítěze. Solidně rozjetý závod pokazil na třetím úseku Tomáš Krupčík, jenž běžecky nestačil.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Ruský biatlonista Anton Šipulin dovezl domácí štafetu

Článek

Češi zaznamenali ve štafetě nejhorší výsledek od Nagana v roce 1998, kde dojeli na čtrnáctém místě. Reprezentanti i tak na biatlonových tratích v Soči zažili suverénně nejlepší hry v historii, v jihoruském letovisku získali svých prvních pět olympijských medailí.

Kvůli přetrvávajícím zdravotním potížím nestartoval Michal Šlesingr, šanci tak dostali olympijští debutanti Krčmář a Krupčík. Třiadvacetiletý Krčmář štafetu rozjel solidně. Na střelnici pálil bezchybně a Soukupovi, dvojnásobnému medailistovi ze Soči, předal na desáté příčce se ztrátou necelých 34 sekund na čelo.

Soukup dvakrát chyboval

Soukup při střelbě vleže i vestoje pokaždé minul poslední ránu a musel dobíjet. I tak se po první položce posunul na šesté místo, nakonec přijel na stadion k druhé předávce jako devátý.

Šestadvacetiletý Krupčík zpočátku držel na třetím sedmiapůlkilometrovém úseku stejný odstup, ale pak se začal propadat. Na položce vleže dvakrát dobíjel a jeho ztráta dál narůstala.

Na trati běžecky vůbec nestačil a Moravcovi předal štafetu až na dvanáctém místě se ztrátou propastných dvou minut a 23 sekund na první Nory. Český finišman a trojnásobný medailista ze Soči pak tým díky bezchybné střelbě a dobrému běhu posunul o jedno místo vpřed.

Svendsen ve finiši selhal

O cenných kovech se rozhodovalo až na poslední střelecké položce, na kterou dorazila společně čtveřice týmů. Překvapivě selhal Nor Svendsen, který musel na trestný okruh a vypadl z boje o medaile.

Legendární Ole Einar Björndalen tak v posledním olympijském závodě kariéry nezískal čtrnáctý cenný kov, i tak se ale v Soči stal nejúspěšnějším sportovcem v historii ZOH, když překonal krajana Björna Dählieho.

Ve finiši zůstalo více sil Rusovi Antonu Šipulinovi. Němec Simon Schempp jeho tempu nestačil.

Biatlon - Muži - štafeta (4x7,5 km):
1. Rusko (Volkov, Usťugov, Malyško, Šipulin)1:12:15,9 (0 tr. okruhů + 8 dobíjení)
2. Německo (Lesser, Böhm, Peiffer, Schempp)-3,5 (0+2)
3. Rakousko (Sumann, Mesotitsch, Eder, Landertinger)-29,8 (0+7)
4. Norsko-54,4 (1+5)
5. Itálie-59,6 (0+11)
6. Slovinsko-1:27,2 (0+5)
7. Kanada-1:30,3 (1+10)
8. Francie-1:30,5 (0+7)
9. Ukrajina-2:05,2 (0+7)
10. Švédsko-2:16,1 (0+5)
11. ČR (Krčmář, Soukup, Krupčík, Moravec)-2:56,0 (0+5).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články