Hlavní obsah

Desáté ruské zlato získal na snowboardu rodilý Američan Wild

Soči

Jubilejní desáté zlato z olympijských her v Soči pro Rusko získal snowboardista Vic Wild, který po triumfu v paralelním obřím slalomu opanoval i paralelní slalom. O polovinu domácích triumfů se tak postarali sportovci narození v jiné zemi. Vedle Wilda to byl trojnásobný šampion v shorttracku Viktor An, jenž pochází z Koreje.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Ruský snowboardista Vic Wild.

Článek

"Jsem nejšťastnější člověk na světě. Cítil jsem tady obrovskou výhodu domácího prostředí. Lidi, které jsem nikdy neviděl, mě podporovali a ohromně mi fandili," uvedl Wild, jenž získal ruské občanství po sňatku se snowboardistkou Aljonou Zavarzinovou.

Toho, že změnil barvy, nikdy nezalitoval. "Nebyl bych tady, kdybych to neudělal. Nejezdil bych na snowboardu," uvedl Wild, jehož si ruští fanoušci překřtili na "Viťu". V USA cítil, že nebude mít tolik podpory potřebné k prosazení ve špičce. "Nebylo to tak, že bych měl možnosti v USA, ale rozhodl jsem se pro Rusko. Prostě jsem neměl na výběr," dodal.

Jeho partnerka Zavarzinová na rozdíl od obřího slalomu, v němž získala bronz, vyšla naprázdno. To však úspěšnému manželskému páru vadit nemuselo. Díky celkové odměně 9,7 milionu rublů (zhruba 5,5 miliónu korun) se budou moci přestěhovat z garsonky, v níž se tísní v Moskvě.

Reklama